RUKOMET

Bilal Šuman za "Avaz": Imamo problem sa zaraženim igračima

Dejan Malinović, Mirsad Terzić, Dino Hamidović i Marko Tarabochia su pozitivni i neće doći na okupljanje

Šuman. Arhiva

Piše: Er. B.

30.10.2020

Upravni odbor Rukometnog saveza Bosne i Hercegovine je ususret skorašnjem startu kvalifikacija za Evropsko prvenstvo u Mađarskoj i Slovačkoj potvrdio da će selektor rukometne reprezentacije BiH u sljedećem periodu ostati Bilal Šuman.


Ostvarili smo dogovor

Upravni odbor RSBiH je sa Šumanom dogovorio kako da mu isplaćuju dug koji je napravljen u prethodnom periodu kad je vodio bh. A tim, kao i novi ugovor. Ipak ovo sve nije još formalizirano.

- Sve je u redu, ostvarili smo dogovor, ali treba ga službeno potvrditi i onda nastaviti raditi, kazao je Bilal Šuman za "Dnevni avaz".

Njegov fokus trenutno i jeste na okupljanju A tima poslije 10 mjeseci, a termin je nedjelja 1. novembra (17 sati) u hotelu Hills na Ilidži. Međutim, to nikad nije bilo teže za ostvariti.

- Imamo mnogo problema, puno pozitivnih na koronavirus. Dejan Malinović, Mirsad Terzić, Dino Hamidović i Marko Tarabochia su pozitivni i neće doći na okupljanje. Srećom oni su dobro i nemaju teže simptome bolesti, kaže Šuman.

Marin Vegar i Ibrahim Haseljić su ozlijeđeni tako da ni oni neće biti na raspolaganju. Bh. reprezentativci dolaze u Sarajevo iz velikog broja zemalja, sa različitim restrikcijama i pravilima, pa je veliki problem kako okupiti ostale.

- Upravo pokušavamo riješiti kako da dođu Marko Panić iz Vladimir Vranješ iz Bjelorusije te Ivan Karačić i Gafar Hadžiomerović iz Izraela. Situacija nije nimalo laka, a mijenja se praktički iz sata u sat, govori Šuman.


Novi "lockdown"

Kvalifikacijski susret Belgija – Srbija je već otkazan. 

- Nijemci su najavili da uvode "lockdown" pa moramo vidjeti što to znači za nas. Sad ne možemo sa sigurnošću ništa kazati, tako da se mi spremamo kao da ćemo igrati. Vodimo računa i o tome kako će se igrači vratiti poslije odigranih utakmica, puno je otvorenih pitanja.

Za našeg prvog protivnika, Njemačku, stvari su jednostavnije jer su im svi igrači reprezentacije u domovini. Na Šumanovom popisu je veliki broj mladih rukometaša iz Premijer lige koji bi mogli dobiti priliku.

- Imamo i igrača koji su 2002. godište. Sad Savez ima taj YouTube kanal preko kojeg imamo veću mogućnost sve ih pratiti. Vidjet ćemo na pripremama tko će se kako pokazati, zaključio je Bilal Šuman.

Izabranici Bilala Šumana će obaviti mini pripreme prvi put poslije 10 mjeseci i utakmica na Evropskom prvenstvu u Norveškoj. Potom će uslijediti kvalifikacijski dvoboji protiv Njemačke u Dizeldorfu 5. novembru (16.15 sati), a zatim 8. novembra (20 sati) protiv Austrije u Bugojnu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.