BRISEL

Evropski političari traže bojkot ZOI 2022. u Pekingu

Predsjednik MOO-a Tomas Bah protivi se bojkotu

Iskustvo nakon OI 2008. održanih u glavnom kineskom gradu ne daje nikakav razlog za optimizam kada je u pitanju popravljanje situacije vezane uz ljudska prava u Kini. ILUSTRACIJA

A. V.

4.12.2020

Zamjenica predsjednika Evropskog parlamenta Nikol Bir (Nicole Beer) u razgovoru za njemački dnevni list Frankfurter Allgemeine Zeitung je izjavila kako bi se Kinezima trebalo zaprijetiti i bojkotom Zimskih olimpijskih igara u Pekingu 2022. godine ukoliko se ne popravi stanje vezano za ljudska prava u najmnogoljudnijoj državi svijeta. 

Prema mišljenju Bir, iskustvo nakon Olimpijskih igara 2008. održanih u glavnom kineskom gradu ne daje nikakav razlog za optimizam kada je u pitanju popravljanje situacije vezane uz ljudska prava u Kini, prenosi Hina.

Još u septembru ove godine su se pojavili prvi pozivi grupa za ljudska prava koji su zatražili od Međunarodnog olimpijskog odbora (MOO) oduzimanje domaćinstva ZOI 2022. Pekingu zbog ustrajnog kršenja građanskih sloboda u Hong Kongu kao i progona muslimanske manjine Ujgura u pokrajini Ksinjang.

Ipak, drugi političari pozivaju na oprez kada je u pitanju bojkot prvenstveno zbog opsežnih vanjskotrgovinskih veza država EU s Kinom.

I sam predsjednik MOO-a Tomas Bah (Thomas Bach) protivi se bojkotu jer smatra kako bi on najviše naštetio sportistima iz onih zemalja koje bi se odlučile ne poslati svoje predstavnike na ZOI.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.