MANIFESTACIJE

Miralem Pjanić i Marica Gajić najbolji sportisti BiH

Lojo najbolji trener, nagrada i za žensku košarkašku reprezentaciju

Sa dodjele nagrada. Avaz

Piše: N. D.

14.12.2020

Fudbaler Miralem Pjanić i košarkašica Marica Gajić najbolji su sportisti Bosne i Hercegovine za 2020. godinu, odlučio je jednoglasno žiri 20. jubilarnog Izbora najboljeg sportiste BiH u organizaciji „Nezavisnih novina“ i Radio-televizije BiH.

Ove godine žirijem je predsjedavala proslavljena košarkašica Slađana Golić, a manifestacija je ove godine zbog pandemije virusa korona emitirana sinoć iz A studija BHRT-a. I ovogodišnji izbor održan je uz partnerstvo Olimpijskog komiteta BiH i snažnu podršku Ministarstva civilnih poslova BiH.

Miralem Pjanić, fudbaler Barcelone, po prvi put u karijeri stigao je do ovog laskavog priznanja, nakon što je u godini na izmaku osvojio četvrtu titulu s Juventusom te onda ispunio snove potpisavši za slavnu Barcelonu.

- Hvala vam svima za nagradu sportiste godine, naravno da mi je vrlo drago što je dobio. Zahvaljujem se svima onima koju su birali kao i reprezentaciji i klubu. Bila je vrlo uspješna sezona s Juventusom, a prelazak u Barcelonu je sigurno kruna moje karijere i nešto fenomenalno. Nadam se da će u budućnosti biti još puno uspjeha. Ovo će biti još motiv da bolje radim i budem primjer našoj djeci u BiH, da i oni budu jednog dana u reprezentaciji i najvećim klubovima svijeta. Ova nagrada imat će posebno mjesto u mojoj kući - kazao je Pjanić.    

Među tri najbolja našli su se i rukometaš Flensburga i reprezentacije BiH Benjamin Burić i reprezentativac BiH u košarci Jusuf Nurkić.

Marica Gajić, u nekoliko posljednjih godina je redovno ulazila u Top 3 najboljih sportistkinja, a ove godine je konačno dočekala da ponese titulu najbolje. Blistala je i ove godine na parketima, posebno u dresu bh. reprezentacije koja se nalazi na pragu Eurobasketa, a kada je klupska karijera u pitanju, napravila je veliki transfer potpisavši za najbolju špansku ekipu, Avenidu, s kojom igra i Euroligu i s kojom je osvojila Super kup Španije.



Srca osvojio Ismail Zulfić. Avaz

- Prije svega da zahvalim svima onima koji su bili uz nas u ovoj teškoj godini. Ova godina je skoro iza nas, nadam se da će naredna biti još bolja, iako je i ova bila jako uspješna. Idemo dalje, dat ćemo sve od sebe da i u budućnosti obradujemo naše navijače i one koji nas podržavaju - naglasila je Gajić s kojom su u konkurenciji bile biciklistkinja Lejla Tanović i odbojkašica Ajla Paradžik.

Epitet najbolje ekipe ponijela je ženska košarkaška reprezentacija BiH,

najbolji trener je Goran Lojo, selektor bh. ženske reprezentacije, a najperspektivniji sportisti su mlada plivačica Lana Pudar i supertalentirani teniser.

Za najperspektivniju sportistkinju i najperspektivnijeg sportistu proglašeni su mlada plivačka zvijezda Lana Pudar i supertalentovani teniser Marko Maksimović. Dodijeljena je nagrada i za razvoj sporta, a ovu titula pripala je jednoj od najznačajnijih sportskih organizacija u gradu na Neretvi, Sportskom savezu grada Mostara, a nagradu je primio Dženan Šuta. Žiri je nagradu za fer-plej i sportskog uzora dodijelio nekada sjajnoj stonoteniserki Emini Hadžiahmetović.

Nagrade za životno djelo dodijeljene su legendama FK Željezničar i KK Bosna, Zdenku Jelić i Bošku Grubniću, te podshumno Siniši Kisiću i Sakibu Malkočeviću. Nagrada za najbolju ekipu u sportu za invalide pripala je Košarkaškom klubu invalida Vrbas, dok je priznanje za najboljeg sportistu u sportu za invalide pripala je atletičar Omaru Bojčiću.

Srca čitalaca "Nezavisnih" i posjetilaca portala www.nezavisne.com ove godine osvojio je rođeni borac u vodi i životu, plivač Ismail Zulfić. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.