SPORTSKI ARBITRAŽNI SUD

Rusiji zabranjeno isticanje zastave i intoniranje himne na najvećim takmičenjima

Sportski arbitražni sud (CAS) također je donio odluku kako Rusija neće moći niti organizirati nikakve velike događaje u nadolazeće dvije godine

Ruskim sportastima i reprezentacijama dozvoljeno je takmičenje na OI u Tokiju 2021. kao i na Zimskim igrama u Pekingu 2022.. ALBERTO PIZZOLI

G. Š./SN

17.12.2020

Šokantne vijesti pogodile su ruske sportaše u godini na izmaku koju čitav svijet želi što prije zaboraviti. Naime, kako prenosi agencija AP, Rusiji je u četvrtak zabranjeno isticanje zastave, kao i intoniranje himne na bilo kojem svjetskom prvenstvu ili Olimpijskim igrama u iduće dvije godine.


Sportski arbitražni sud (CAS) također je donio odluku kako Rusija neće moći niti organizirati nikakve velike događaje u nadolazeće dvije godine.


Ipak, ruskim je sportastima i reprezentacijama dozvoljeno takmičenje na OI u Tokiju 2021. kao i na Zimskim igrama u Pekingu 2022., kao i učestvovanje na SP-u u Kataru, ali samo u slučaju da ne budu umiješani u bilo kakvu doping aferu. 


To je u konačnici manje od četiri godine koliko je u početku predlagala Svjetska antidopinška agencija (WADA), ali i dalje teška kazna za geške iz prošlosti.


Podjetimo, čitava priča počela je nakon što je utvrđeno da je ruska vlada bila umiješana u manipuliranja s uzorcima, podmetanja lažnih dokaza i brisanja pojedninih dokumenata koji su bili povezani s pozitivnim nalazima na testovima, prenos SN.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.