BH. ATLETIČAR

Tuka: Želim nama sportistima da se u 2021. vratimo na terene i borilišta

Da se čuvamo, poštujemo epidemiološke mjere i da shvatimo ovu situaciju ozbiljno, poručio je Tuka

A. Čengić / Fena

Tuka: Nema pritiska

Foto: FENA


Svima želim zdravlja i uspjeha u sljedećoj godini, a nama sportistima da se vratimo na svoje terene i borilišta te da ponovo predstavljamo svoju zemlju na vrhunskom nivou - novogodišnja je želja bosanskohercegovačkog atletičara Amela Tuke. 

Da nije bilo smrtnog slučaja u porodici početkom ove sedmice, Tuka bi 2020. godinu, u kojoj je 22. septembra postao i otac sina Davuda, uprkos nedaćama zbog pandemije koronavirusa, pamtio samo po dobrom.

- Prije svega, želim nam svima najviše zdravlja. Da se čuvamo, poštujemo epidemiološke mjere i da shvatimo ovu situaciju ozbiljno. Da se ne igramo. Ja sam, nažalost, od posljedica korona virusa izgubio jednog bližeg člana porodice - kazao je Tuka.

Psihički odmor

Što se tiče sportskih rezultata, ne može biti nezadovoljan ostvarenim rezultatom, jer je ove godine svoju glavnu disciplinu od 800 metara istrčao za 1:44.51.

- Sport je, općenito, doživio udar zbog pandemije. Svi smo trpili. To se odrazilo na rezultate i formu svih sportista. Kada smo dobili vijest da se odgađaju Olimpijske igre u Tokiju, zatim Evropsko prvenstvo u Parizu, zatim Svjetsko dvoransko, teško je bilo naći motivaciju. Teško je bilo vratiti se u stazu i ozbiljno se prihvatiti treninga. Sve je bilo upitno. Neizvjesni su bili i mitinzi Dijamantne lige, ali, eto, ipak sam uspio izvući jedan jako dobar rezultat. To je vrhunski rezultat, s kojim se osvajaju i velike medalje - zadovoljan je Tuka. 

S druge strane, kaže, dobro mu je došao i odmor poslije prošlogodišnje osvojene srebrene medalje na Svjetskom prvenstvu u Dohi (Katar).

- Dobro je što sam imao vremena da se malo psihički odmorim, da nemam pritiska velikih takmičenja - dodao je Tuka.

Željan dokazivanja

Sve vrijeme je trenirao, a kaže da mu je ostala želja za velikim takmičenjima nakon ovakve ove godine.

- Nisam imao puno trka. Možda samo pet-šest, tako da sam ostao željan dokazivanja. Zato mislim da će se to dobro odraziti na narednu godinu, odnosno sezonu pa da nekako to izbacim iz sebe, što je ostalo od ove godine. Kako prenose mediji, premijer Japana je već obavijestio da će Olimpijada biti održana, u svakom slučaju - napominje Tuka. 

Ističe kako je i Međunarodni olimpijski komitet (MOK) obavijestio sve sportiste da se spremaju, jer će OI 2021. godine biti održane.

Prvi dio priprema, zbog povoljnih vremenskih uvjeta, odradio je u Zenici, ali u nedjelju, 3. januara putuje nazad u Italiju. 

- Sada ću, malo, u toplije krajeve. Vidjet ću s trenerom gdje je planirao, gdje je situacija najpogodnija. Gdje se može nesmetano trenirati. Možda će to biti jug Italije. Da smo tu, da ne idemo puno daleko zbog sigurnosti. Pogotovo zbog trenera (Gianni Ghidini), jer znamo šta je sve prošla Italija kroz ovu pandemiju. Već sam odradio neke pripreme u Sirakuzi na Siciliji, gdje sam se bio spremio. Imamo uvjete i bitno je odrediti gdje i šta - kaže Tuka.

Više o temi Amel Tuka

SVEčANA DODJELA
Počasno karate zvanje za Amela Tuku
NAJBOLJI BH. ATLETIČAR
Amel Tuka posjetio Olimpijski muzej u Sarajevu
NA VRH

Podijeli članak na