KVALIFIKACIJE ZA EP

Alen Ovčina za "Avaz": Kvalitetniji smo od Estonije, možemo pobijediti i sa više od četiri razlike

Meč odluke, ali i istine

Ovčina: Nadam se da smo na posljednjim treninzima usavršili kretnje za Estonce. Arhiva

Piše: Er. Bijedić

10.1.2021

Vrlo slabu utakmicu, koja se ne može pravdati uslovima u Estoniji, odigrali su rukometaši Bosne i Hercegovine u Polvi te poraženi sa 24:21, u svom drugom susretu kvalifikacija za Evropsko prvenstvo u Mađarskoj i Slovačkoj 2022. godine.

Priliku da to poprave imat će večeras u Bugojnu (20 sati).


Loš dan

Najefikasniji naš igrač u prvoj utakmici bio je Alen Ovčina (šest golova), koji je odličnu ovosezonsku formu iz tuzlanske Slobode i Premijer lige prenio u dres sa državnim grbom. Međutim, ono što je bitno je kolektiv, a on nije bio na svom nivou.

- Svima se desi da nekad nije njihov dan, rekao je Ovčina za “Dnevni avaz” i dodao:

- Ne mogu reći da smo ih potcijenili, iako im nije igralo nekoliko igrača, a bili smo i nekoliko dana bez treninga. Imali smo problema sa njihovom igrom sedam na šest, pogotovo u drugom poluvremenu. Primili smo neke lake golove koje nismo smjeli dozvoliti. Imali smo dogovor za fazu odbrane, ali smo kasnili u nekoliko situacija. Sigurno da se nismo dovoljno usaglasili kako izlaziti na igrače, ali mislim da ćemo u Bugojnu bolje funkcionirati. Odbrana je, inače, naše najjače oružje i, vjerujem da, će je selektor Bilal Šuman dobro posložiti za revanš.

Novu priliku za potpuno se vratiti u igru za plasman na EP 2022 našim rukometašima osigurava sistem kvalifikacija. Iz osam grupa kvalifikacija na Evropsko prvenstvo idu po dvije najbolje reprezentacije, ali i četiri najbolje trećeplasirane. U ovom trenutku naši su na rubu poslije vrlo lošeg meča u Polvi, ali sa pobjedom od četiri i više golova večeras mogu gurnuti Estoniju na dno tabele. Na kraju se zbrajaju rezultati samo tri najbolje selekcije, pa poraz u Estoniji ne bi imao toliki rezultatski značaj, koliko je to krah igre, pristupa i karaktera, odnosno temelja na kojem se grade buduće akcije.

Ovčina i Vranješ: Aduti našeg tima. Arhiva

Estonci i u Bugojno dolaze kao ekipa kojoj sa punog spiska igrača nedostaje njih čak osam, a među njima i jako važan dvojac nositelja – Dener Janima i Mait Patrail. Švedski selektor Tomas Sivertson (bivši rukometaš generacije Švedske koja je 90-tih sve osvajala) je uspio to nadomjestiti brzom igrom u kojoj se istakao dvojac Mart Tom – Kaspar Les. Sa pozicije lijevog beka Tom je bio nezaustavljiv, dok je lijevo krilo Les kažnjavao sve naše greške. Zajedno su postigli 16 od 24 gola Estonije.


Prepreke u igri

- Tvrdim da možemo dosta bolje od onoga u Polvi. Spremali smo se ovih dana, gledali videosnimke njihovih utakmica i nastojali riješiti prepreke u igri. Mislim da smo kvalitetniji i da možemo pokazati više te pobijediti i sa više od četiri razlike. Nadam se da smo na posljednjim treninzima usavršili kretnje za Estonce – zaključio Ovčina. 

Meč sudi slovenski par Ozren Backović i Mirko Palačković, dok je delegat Vladimir Jović (BiH). Poredak: 1. Njemačka 6 bodova, 2. Austrija 2 (utakmica manje), 3. Estonija 2, 4. BiH 0.  

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.