SVJETSKO PRVENSTVO

Češka neće nastupiti u Egiptu: Nastup s okrnjenom selekcijom bilo bi kockanje s ugledom

Reprezentacija Češke je trebala danas otputovati u Egipat

Česi su na posljednjim testiranjima imali 12 pozitivnih igrač. HRS

G. Š. / SN

12.1.2021

Češki rukometni savez objavio je u danas poslijepodne da njihova reprezentacija neće putovati na Svjetsko prvenstvo koje sutra počinje u Egiptu. Šokantnu vijest uzrokovao je velik broj zaraženih od koronavirusa u redovima reprezentacije.

- Nastup s okrnjenom selekcijom na Svjetskom prvenstvu bilo bi kockanje s ugledom u svakom smislu i nanijelo štetu češkom rukometu - poručio je predsjednik tamošnjeg saveza Jaroslav Čvalni (Chvalny).

Reprezentacija Češke je trebala danas otputovati u Egipat, gdje su u četvrtak trebali igrati prvu utakmicu u grupi protiv Švedske, ali je put odgođen do srijede kako bi barem malo "kupili vremena". Međutim, u međuvremenu je pala odluka da se definitivno ne ide...

Česi su na posljednjim testiranjima imali 12 pozitivnih igrača, a već od ranije su u izolaciji treneri Jan Filip i Daniel Kubeš. Također, zbog protokola oko suzbijanja širenja koronavirusa (kao kontakti zaraženih) ne bi mogla putovati još petorica igrača, pa bi od 21 imena s popisa reprezentativaca tek četvorica mogla doći u Egipat. Jasno da su zbog toga Česi radije odustali.

U posljednji čas tako će na SP-u zaigrati Makedonija, koja je imala status prve rezerve. Krovna svjetska federacija (IHF) već je potvrdila da Makedonci ulaze u grupu G, gdje su još domaćin Egipat, Švedska i Čile.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.