KVALIFIKACIJE ZA EP

Rukometaši BiH poslije minusa protiv Estonije: ’Zmajevi’ ponovo ’izabrali’ teži put

Kad god izgubimo, povlači se pitanje podmlađivanja ekipe

Ne bi bio ni prvi put da kad ih svi otpišu, odigraju svoje najbolje utakmice. RSBiH

Piše: Er, Bijedić

12.1.2021

Pobjeda (21:19) rukometne reprezentacije BiH protiv Estonije u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo u Mađarskoj i Slovačkoj 2022. godine imala je gorak okus, pošto je tako naš tim ostao u ukupnom međusobnom skoru kratak za jedan pogodak spram direktnog konkurenta.

Time su sačuvali šansu za plasman na EP, ali taj put znatno otežali.


Pristup i napad

Dva su očita uzroka lošeg rezultata - pristup i napad. Pristup je bio loš u prvoj utakmici igranoj u Polvi, gdje se očito očekivao lakši meč protiv ekipe koja je bila bez čak osam igrača, a među njima su nedostajala i dvojica najboljih (Patrail i Janima). A onda su Estonci demonstrirali timski duh, kompaktnost i organiziranost kakvi su nekad krasili upravo ovaj isti rukometni tim BiH. 

Spori i dugi napad(i) naše reprezentacije su dugogodišnja boljka koju nadoknađujemo izvrsnom odbranom i ponekad raspoloženim Nikolom Prcom. Kad njega ide, onda postiže golove i asistira.

Tad se puno bolje uklapa i učinak ostalih bekova, posebno Marka Panića. Uz to smo ovoga puta bili i bez prvog organizatora igre, Ivana Karačića. U Bugojnu su naši očito pokušali ubrzati protok lopte, ali su u drugom poluvremenu opet postigli samo devet pogodaka.

Uspjeli smo u prvih 30 minuta i tri puta promašiti udarce na prazan gol gađajući sa svoje strane terena kad su Estonci forsirali igru sedam na šest. A nakon tehničkih greška u napadu i dozvoliti seriju od 0:3 na naše vodstvo od 21:16.

Kad god izgubimo, povlači se pitanje podmlađivanja ekipe jer smo jedna od najstarijih reprezentacija u Evropi.

Kako dalje

To će sigurno doći prirodno, neminovno i ne naprasno jer generalno imamo vrlo uzak izbor. Očito je da se postepeno i priprema teren jer sad, naprimjer, uz Prcu na lijevom beku imamo Marina Vegara, Dinu Hamidovića i Mirka Hercega, dok se u odbrani pokazao Igor Mandić.  

Sad je, međutim, osnovno kako će se Šumanovi izabranici snaći u nastavku, dvomeču s Austrijom (8. marta i 2. maja) te susretu s Njemačkom (28. aprila).

Opet su sebi iskonstruirali najteži mogući put ka EP, a to nije prvi put da tako urade. Ne bi bio ni prvi put da upravo tad, kad ih svi otpišu, odigraju svoje najbolje utakmice.Er. Bijedić

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.