EKSKLUZIV

Veselin Vujović za "Avaz": Šumanu i ljudima koji vode rukomet u BiH nije lako

Kada dođe period podmlađivanja, ne mogu se tražiti rezultati

Vujović: Uvijek sam volio ljude s ovog podneblja. RK BORAC

Razgovarao: Admir Vatreš

14.1.2021

U prvim danima 2021. godine regionom je odjeknula informacija da legendarni rukometni stručnjak Veselin Vujović (59) preuzima Borac.

To je klub iz Banje Luke ubrzo i potvrdio, predstavivši Vujovića, koji je potpisao ugovor na pet mjeseci.

Kako je došlo do saradnje s Borcem i dolaska u BiH, legendarni trener otkrio je u ekskluzivnom razgovoru za "Dnevni avaz".

Draga nacija

- Trenutak se pogodio, da se najadekvatnije izrazim. Ja sam prvi put otkad sam postao trener sedam mjeseci bio bez angažmana. Klubovi koji su mi davali ponude malo su bili neodlučni da konkretiziramo i finaliziramo naše dogovore i u tom trenutku se pojavio Borac. Uvijek sam cijenio i Banju Luku kao grad i historijat Borca kao kluba, te, naravno, Bosnu i Hercegovinu kao jednu cjelinu, volio ljude s tog podneblja i nekako sam se lako dogovorio. Dijele prvo mjesto sa Slogom iz Doboja. Imaju ambicije da naprave nešto dobro, a ambicije su uvijek te koje me privuku prije svega – govori na početku Vujović.

Kaže kako od Borca nije imao nikakve posebne zahtjeve, ali da je došao "ispod cijene".

- Ništa posebno. Najnormalnije što ja, kao trener, zahtijevam. Logično da nisam došao džabe, ali to nije ni izbliza neka moja trenerska cijena. No, opet je to sasvim dosta i dovoljno za uslove koji su u BiH. Tu smo se našli, nije bilo nekih predugih pregovora. Ciljevi su, i i prije nego što sam došao, bili da se pokuša osvojiti dupla kruna, samim mojim dolaskom te ambicije su ostale, a moguće je i da se napravi neki iskorak u Evropi, tj. da se eliminira Gorenje iz Velenja u Čelendž kupu, što nije nemoguće – ističe Vujović.

Vujović na predstavljanju. RK BORAC

Rukomet u BiH ne poznaje baš najbolje, ali ne sumnja da će se ubrzo upoznati sa svim.

- Možda od regiona najmanje poznajem prilike, igrače i klubove u BiH. Veoma teško je pratiti. Nema puno TV prijenosa, statistika i nekih drugih podataka koje možete dobiti u nekim drugim zemljama, ali jasno da sada, u ovom periodu, moja adaptacija na sve ove uslove daje mi prostora da upoznam sve ostalo. Pratim, naravno, reprezentaciju, igrače koji igraju.... Meni je izuzetno draga nacija. Mi smo ranije, kao reprezentativci, jako cijenili igrače koji su s ovog podneblja, jer su to bili jako dobri igrači...

Vujović je, kao igrač s Metaloplastikom, sedam puta bio prvak Jugoslavije i dva puta prvak Evrope. Trofeje je kasnije nastavio osvajati u Barceloni, s kojom se četiri puta okitio naslovom prvaka Španije, a jednom i Evrope.

Skoro jednako uspješan postao je i kao trener. Tri titule prvaka s Vardarom, dvije sa Zagrebom, te bronzana medalja sa reprezentacijom Slovenije na Svjetskom prvenstvu 2017. godine u Francuskoj. To mu je, upravo, najdraži trofej.

- Izdvojio bih tu bronzu sa Svjetskog prvenstva. Bilo je još svjetskih rezultata, ali nekako mi je najveća želja ostala da s nekom ekipom učestvujem na Fajnal-foru Lige prvaka. Da li će se to ostvariti ili ne, vidjet ćemo. Ja ću se truditi do kraja svoje trenerske karijere da to napravim – kazao je Vujović.

Upućen je u dešavanja u i oko reprezentacije BiH, te ističe kako s obzirom na sve okolnosti i probleme treba imati razumijevanja.

Nedostatak sreće

- Jako je nezahvalno pričati sa strane. Kada gledate ovako, uvijek znate onaj potez koji će pobijediti, ali kad sjednete za sto nije to baš tako lako. Siguran sam da ljudima, koji vode rukomet u BiH, i selektoru Šumanu nije lako da se izvuku. Oni su prošlih godina ostvarili sjajne rezultate u onim okvirima koji oni mogu napraviti, ali nekako mi se čini da svih tih godina nisu imali sreće sa žrijebom, da su stalno nalijetali na ozbiljne reprezentacije poput Norveške, Danske... Bez obzira na to igrali su dobar rukomet i dostojno predstavljali svoju zemlju – ističe Vujović.

Unatoč nepovoljnom rezultatu u dvomeču sa Estonijom te znatno umanjenim šansama za plasman na EP, Vujović smatra kako to ipak nije nemoguće.

- Uvijek ima tih uspona i padova. Reprezentacija BiH je u ovom trenutku u jednom padu i te utakmice protiv Estonije su imale veliko učešće loše sreće. Nisu uspjeli u toj drugoj utakmici da dobiju s tri ili više razlike, pa su svoje šanse doveli do minimalnog. Ali, nisu nemoguće. Treba to gledati s pozitivne strane. Kada bih trebao da se odlučim koja je reprezentacija bolja, rekao bih uvijek reprezentacija BiH. Kada sam trebao prognozirati da li je reprezentacija Srbije slabija od Francuske, ja sam to rekao, pa sam pogriješio. Ne pobjeđuju uvijek bolje reprezentacije. Tu postoji faktor sreće, inspiracije, ukupna situacija. Ono što sam čuo da su doživjeli reprezentativci BiH na putu i dolasku u Estoniju, to se graniči sa nenormalnim i sa takve strane, to je, stvarno, nešto što je neprihvatljivo.

Stariji igrači

Jasno je da nam slijedi smjena generacija, ali u tom slučaju se ne mogu tražiti rezultati, smatra Vujović.

- Nezahvalno je bilo šta da kažem po pitanju samog sastava i igrača. Cijenim starije igrače i uvijek ću cijeniti. Stariji igrači uvijek daju poseban šmek reprezentaciji, ali u principu, kad imate starije igrače u ekipi, oni ne mogu pratiti ritam mlađih igrača, pa ih, samim tim, svode na svoj nivo. Onda treba pronaći način i dozirati ih, no to je pitanje individualno svakog trenera. Veliko je pitanje šta dolazi poslije tih igrača, pravih asova i momaka, koliki je kvalitet i šta je, ali to je pitanje za ljude koji rade u bh. rukometu. Jasno je da slijedi neki period podmlađivanja, ali se onda ne mogu tražiti rezultati. Tu se ipak mora imati strpljenja – poručuje za kraj Vujović.

Hrvatska i Norveška najveći favoriti

Na 27. po redu Svjetskom rukometnom prvenstvu, koje je počelo jučer u Egiptu, Vujović je kao glavne favorite za medalje naveo Hrvatsku i Norvešku.

- Najveći favoriti za medalje su Hrvatska i Norveška. Slovenija je isto tako jedna odlična reprezentacija koja može napraviti iznenađenje. Mi uvijek zbog historije i kvaliteta Dance i Francuze stavljamo u prvi plan, ali već na zadnjih nekoliko takmičenja oni su malo pali. Korona je ditkirala sastave, pripreme, formu... Čak i na samom takmičenju se može desiti da neki igrač bude pozitivan, pa ćemo vidjeti... – rekao je Vujović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.