TREĆE POLUVRIJEME

Prce: Kad dobivaš svima si dobar, kad gubiš svi te pljuju

Imali smo dosta nedaća na putu i u Estoniji jer smo morali biti u hotelu radi tri pozitivna testa igrača koji su ranije preboljeli COVID-19

Prce: Kritike mora biti. Arhiva

Piše: Er. Bijedić

25.1.2021

Najiskusniji rukometaš reprezentacije Bosne i Hercegovine Nikola Prce je 15 dana poslije dvomeča sa Estonijom u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo 2022. godine, govorio o minuloj akciji našeg A tima, stvarima koje ga muče, te budućnosti selekcije.  Osvrnuo se prvo na utakmice BiH sa Estonijom, poraz u Polvi (24:21) i pobjedu u Bugojnu (21:19), gdje smo u međusobnom skoru ostali kratki za jedan gol spram ovog konkurenta. 

- Imali smo dosta nedaća na putu i u Estoniji jer smo morali biti u hotelu radi tri pozitivna testa igrača koji su ranije preboljeli COVID-19. Isto se ponovilo i dan poslije. Oni po pravilima EHF-a inače automatski mogu igrati, a nosili su ljekarske potvrde za to. Ipak, morali smo stalno biti u hotelu i mislim da je to, ipak, malo utjecalo na sve. Ipak, to nije glavni razlog jer smo morali bolje igrati - priča Nikola Prce.

Kako kaže, dobro smo ušli u utakmicu, desio se poraz što je normalno u sportu.


Pobijediti Austriju

- Imali smo uzvrat gdje smo morali pobijediti, uz veliki pritisak. Igrali smo u nervozi i grču, baš neobjašnjivo. Imali smo nervozu kao da meč odlučuje o odlasku na SP. Koštao nas je taj grč. 

Prce ističe da ekipu “pobjeda od dva gola razlike nije učinila sretnom”, ali…

- Iz dvije utakmice smo uzeli 2 boda i ništa nije gotovo. Ako dobijemo Austriju opet imamo sve u svojim rukama. Sa zadnjim na tabeli se bodovi brišu, znali smo da moramo opet dobiti Austriju. Malo se pretjeralo. Kad dobivaš svima si dobar, kad gubiš svi te pljuju, takvi smo mi na Balkanu. Imamo šansu sve to popraviti. Sigurno da možemo dobiti Austriju koja je u našem rangu - ističe Nikola.

Svjestan je ipak da je razumljivo kritiziranje poslije negativnog ukupnog skora sa reprezentacijom koja ima najslabiji rejting u grupi 2.

- Kritike mora biti, moramo prihvatiti da nas ljudi kude kad igramo loše. Može biti konstruktivna, ali imamo i one koji ne žele dobro ovoj reprezentaciji. To je onda pljuvanje i to me najviše boli. Kritika nas treba usmjeravati na bolje – priča Nikola.


Prce: Uvijek ima onih koji nemaju veze sa rukometom pa pričaju svašta. Arhiva

Jedva dočekaju

Očito je, međutim, da pojedinci kao potpredsjednik RSBiH, Marinko Umičević, jedva dočekaju slabiji rezultat rukometaša BiH da iznose svakakve otvorene optužbe preko medija, te ispod nivoa normalne, kulturne komunikacije vrijeđaju one kojih se dotiču. 

- Preko medija priča svašta, već je prije par godina govorio da smo orgijali poslije utakmice. Uvijek ima onih koji nemaju veze sa rukometom pa pričaju svašta. To mi ne smeta. Ali boli me kad idu nisko oni koji su tu s nama i trebali bi nas podržati. Bar 90 posto igrača dijeli moje mišljenje. Puno sam dao za tu reprezentaciju i onda dođu neki kojima je to prolazna stanica i “pljuju” nas - govori rukometaš koji je dao ključan doprinos u oba plasmana Zmajeva na velika takmičenja, SP i EP.

RSBiH je sa selektorom Bilalom Šumanom nedavno produžio ugovor na četiri godine, a potom od potpredsjednika Saveza dolazi izjava da je selektor “lažov i bezobrazan”.

- Nekima je jedini način doći u prvi plan - da se prepucavaju po medijima. Poslije svake loše utakmice daju to sebi za pravo u posljednje dvije-tri godine. Neka dođu kad dobijemo utakmicu da nam čestitaju. Nikad niko nije došao. Puno naših igrača dolazi iz klubova koji imaju top uvjete. Mi znamo da ih u BiH ne možemo imati. Ali ako nemamo to, dajte da imamo barem gram ljudskosti u odnosima - poručio je Prce.

Politički govori

U rukovođenju rukometom govori u kontekstu nacionalnog. I to preko selekcije koja je primjer jedinstva. 

- Čim imamo negativan rezultat krene priča u smislu: “Bošnjaci se trebaju oglasiti, Srbi nisu za ovo, Hrvati misle ono…” Političkim govorima nema mjesta kod nas. Nikad za svih ovih godina se nije dogodio nijedan incident na nacionalnoj osnovi. Po tome smo uzor i nećemo dozvoliti da ikad govore o nama na taj način. Ne unosite taj govor u našu svlačionicu - poručio je Nikola Prce.

Vezane vijesti
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.