SLALOM

Kristofersen slavio u Šamoniju, veliko iznenađenje na podijumu

Najveće iznenađenje je posljednje mjesto na podijumu

Henrik Kristofersen. AFP

A. M.

31.1.2021

Norvežanin Henrik Kristofersen (Kristoffersen) bio je najbrži u slalomu u Šamoniju s vremenom 1:37.81 i tako stigao do druge ovosezonske pobjede nakon Madone di Kampiljo, a ukupno 23. u karijeri.

Dvostruki osvajač Malog kristalnog globusa u slalomu bio je na čelu nakon prve vožnje, a i u drugoj je bio perfektan uprkos teškim uslovima zbog kojih je većina najboljih iz prve vožnje drastično pala u poretku.

Na kraju je drugi bio Ramon Cenhojzern (Ramon Zenhaeusern) i malo mu je nedostajalo da postane prvi Švicarac koji je dobio trku slaloma održanu u Francuskoj. Bio 11. nakon prve vožnje, a na kraju je za pobjednikom kasnio 28 stotinki.

Najveće iznenađenje je posljednje mjesto na podijumu – Sandro Simone (Simonet), 25-godišnji Švicarac koji do sada nije bio bolje plasiran od osmog mjesta u karijeri. Zahvaljujući izvrsnoj drugoj vožnji završio je kao treći sa 66 stotinki zaostatka. Nakon prve vožnje Simone je bio na 30. mjestu.

Marko Švarc (Marco Schwarz) je prvi u poretku slaloma sa 589 bodova, drugi je Cenhojzern sa 443, a treći Sebastijan Fos-Solevag (Sebastian Foss-Solevåg) sa 405.

Prvi u generalnom plasmanu je Aleksis Pinturo (Alexis Pinturault) sa 924 boda, drugi je Švarc sa 666, a treći Marko Odermat (Marco Odermatt) sa 607.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.