DRUGA TITULA

Rukometaši Danske prvaci svijeta, u finalu savladali Švedsku

Danska je do finala stigla sa svih osam pobjeda

A. M.

31.1.2021

Detalj s finalnog meča - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz

Rukometaši Danske savladali su u finalu Svjetskog prvenstva u Egiptu selekciju Švedske rezultatom 26:24 i odbranili titulu svjetskog prvaka.

Obje reprezentacije su se smjenjivale u vodstvu, a prvi put je neko došao do dva gola prednosti u 17. minuti, kada je Danska preko Nilsena došla do 8:6.

Djelovalo je da će Danci preuzeti kontrolu nad utakmicom, ali ubrzo je Švedska smanjila i zatim stigla do izjednačenja.

Danska je povela 10:9, a onda je uslijedila serija Švedske, kojom su došli do 10:12 i po prvi put su imali dva gola prednosti. Na kraju prvog poluvremena Nilsen je postigao fantastičan pogodak za 13:13 u posljednjem napadu i na odmor se otišlo s neriješenim rezultatom.

Igralo se gol za gol, nekoliko puta su se mijenjali u vodstvu i niko nije mogao otići na više od jednog gola prednosti, a onda je Danska 11 minuta prije kraja otišla na +3 golom Saudstrupa. Održavali su Danci prednost i Šveđani do kraja nisu imali šanse za preokret.

Danska je do finala stigla sa svih osam pobjeda, od kojih je jedna došla poslije produžetka i sedmeraca, dok su Šveđani do finala ostvarili šest pobjeda i odigrali dvije neriješene utakmice.

Danci su tako odbranili titulu prvaka svijeta, koju su 2019. godine osvojili na domaćem terenu. Ovo im je druga zlatna medalja u historiji. Šveđani su došli do petog srebra na svjetskim prvenstvima.

U četvrtfinalu s Egiptom Dance je bukvalno sekunda dijelila od eliminacije, a sada su postali su treća reprezentacija, nakon Rumunije i Francuske, koja je odbranila tron prvaka svijeta.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.