SKIJANJE

Krihmajru svjetski naslov u superveleslalomu

Prvo zlato

Krihmajr: Opravdao ulogu najvećeg favorita. AFP

A. Vatreš

11.2.2021

Austrijski skijaš Vinsent Krihmajr (Vincent Kriechmayr) osvojio je zlatnu medalju u superveleslalomu na Svjetskom skijaškom prvenstvu u talijanskoj Kortini Dampeco.

Krihmajr (29) je opravdao ulogu najvećeg favorita i vodećeg u Svjetskom kupu u ovoj disciplini, a pobijedio je u vremenu od 1:19.41 minuta. Drugi je s zaostatkom od samo sedam stotinki bio Romed Bauman (Baumann), Austrijanac koji vozi za Njemačku, dok je bronza otišla vodećem skijašu svijeta Francuzu Aleksisu Pinturou (Alexis Pinturault, +0.38 sek). 

Baumann (35) je prvi skijaš u modernoj eri koji je osvajao svjetska odličja za dvije različite zemlje jer je 2013. godine u austrijskom dresu osvojio bronzu u kombinaciji.

Krihmajru je ovo prvo zlato, a na prošlom SP-u u Aru prije dvije godine bio je srebrni u superveleslalomu i bronzani u spustu.

- Pobijedio sam jer sam najbolje izveo skok na kojem su mnogi odustali. To nije bila laka situacija, stotinjak metara jakog zanošenja, stvarno je bilo teško, ali ja sam ga izveo kao nikad u životu. To je ono što čini ovaj sport zanimljivim, morate improvizirati, a pogotovu u superveleslalomu - kazao je pobjednik, prenoisi Hina.

On je nakon Hanesa Rajhelta (Hannes Reichelt - 2015, Stefana Eberhartera (Stephana) - 1991, 2003) i Hermana Majera (Hermann Maiera) - 1999, četvrti Austrijanac s zlatom u superveleslalomu na SP.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.