NAJBOLJA BH. SKIJAŠICA

Muzaferija: Da biste bili konkurentni potrebna vam je pomoć države, koju ja trenutno nemam

Želi ući među 30 najboljih

Fena

Muzaferija: Najbolji rezultat u historiji bh. skijanja

Foto: ARHIV


Bosanskohercegovačka alpska skijašica Elvedina Muzaferija ostvarila je najbolji rezultat u historiji bh. skijanja na utrci Svjetskog prvenstva u italijanskoj Kortini Dampeco).

Naime, najbolje bh. skijašica osvojila je 16. mjesto u disciplini alpska kombinacija, a prethodno je u spustu bila 25., što je također jedan od najboljih rezultata bh. skijanja.

Dvadesetjednogodišnja Visočanka sada odmara u BiH i priprema se za posljednju trku sezone. U izjavi za agenciju Fena prisjetila se uspjeha u Italiji i naglasila da je na tom takmičenju premašila zacrtane ciljeve.

- Naš plan za Svjetsko prvenstvo bio je plasman među 30 skijašica u svim disciplinama. Već nakon plasmana u spustu gdje sam zauzela 25. mjesto bila sam izuzetno sretna jer sam ispunila cilj koji smo si postavili i dosta rasterećenije sam mogla voziti kombinaciju. Slalom je bio veoma težak, stazu su posuli vodom pa je bilo rasprave da li ćemo uopće voziti, a na kraju je dosta skijašica ispalo. Bila sam umorna nakon prve dvije trke, ali kombinaciju sam vozila pametno i ostvarila odličan rezultat - kazala je.

  • Muzaferija: Priprema se za posljednju trku sezone

    Muzaferija: Priprema se za posljednju trku sezone

    Foto: ARHIV


Muzaferija ne očekuje da će u ovoj sezoni poboljšati uspjeh ostvaren u Italiji. Kako je kazala, ne želi razmišljati o tome i stvarati sebi dodatni pritisak, ali vjeruje da će u narednu sezonu ući još spremnija za iskorak u karijeri i još bolje rezultate.

- Naravno, imat ću još veće želje za dobrim rezultatom, a nadam se da ću ući u konkurenciju top 30 skijašica u brzim disciplinama Svjetskog kupa - najavila je skijašica.

Ističe da je za sve to potrebno mnogo odricanja, finansija i treninga u vrhunskim uslovima i sa velikim klubovima.

- Da biste bili konkurentni na najvišem nivou potrebno je mnogo posvećenosti ovom sportu i treninga sa velikim timovima, na skijalištima u Italiji, Švicarskoj i Francuskoj, a išli smo na treninge i u Kanadu. Morate biti u treningu tokom cijele godine, čak i preko ljeta. Bez toga ne možete biti konkurentni u Svjetskom kupu, a za sve je potrebno mnogo novca, pomoći države koju ja trenutno nemam. Nadam se da će se to uskoro promijeniti - navodi Muzaferija.

Kako je kazala, zbog skijanja, treninga i putovanja često je izostajala iz škole, ali vjeruje da se danas to odricanje isplatilo. Mladim bh. sportistima poručila je da ne odustaju od svojih snova, da naporno treniraju i ne odustaju na prvoj prepreci.

Više o temi Elvedina Muzaferija

NA VRH

Podijeli članak na