NJEMAČKA

Benjamin Burić za "Avaz": Sezonu ću ocijeniti po osvojenim titulama

Imao sam COVID-19 po povratku s utakmica reprezentacije

Er. Bijedić

Burić: Treba mi još snage

Foto: Arhiv


Igračka karijera Benjamina Burića je u kontinuiranom rastu, a posljednja potvrda toga je i priznanje u tradicionalnom izboru rukometnog medija, Handball-Planet.com, koji ga je proglasio drugim najboljim golmanom na planeti za 2020. godinu, iza Danca Niklasa Landina.

Burić je kao individua u 2020. godini bio na vrhunskom nivou, ali to ne znači da je pamti po dobrom zbog ekipnih rezultata.

- Ne volim tu sezonu, izgubio sam sve sam što sam mogao, više se volim sjetiti 2019. godine kad smo osvojili titulu prvaka Njemačke – kaže Benjamin Burić za "Avaz".

Loša godina

Prošle pandemijske godine se sve loše poklopilo Buriću, s Flensburgom je ostao bez titule prvaka Njemačke, koja je pripala Kilu bez borbe, dok s reprezentacijom uopće nije imao priliku boriti se za plasman na Svjetsko prvenstvo jer je EHF bez kvalifikacija odlučio kou Egipat.

Ove sezone je, međutim, Flensburg ponovo vodeća ekipa Bundeslige, a odlično im ide i u Ligi prvaka, gdje su drugi u grupi A iza Kielcea, ali s dvije utakmice manje.

- Na oba fronta nam dobro ide, zadovoljan sam svojim i učinkom ekipe – priča Burić, napominjući da je imao i dodatni problem .

Zgusnut raspored

- Imao sam COVID-19 po povratku s utakmica reprezentacije, ali u tih 11 dana nisam imao jake simptome, tako da je sve dobro. Polako se vraćam, ali mi treba još snage. Igram po pola sata dok ne dođem u formu. Ne brinem se, siguran sam da će sve biti u redu – dodao je.

On je u tekućoj sezoni procentualno najbolji golman Bundeslige.

- Ima još dosta da se igra, svoju sezonu ću na kraju ocijeniti prema tome jesam li šta osvojio od titula ili ne. Ali bitno je da je ovo dosad sve super, pa vidjet ćemo. – ističe Benjamin Burić.

Hoće da nas "razbude"

Reprezentacija je po svemu sudeći dobila novog selektora, Ivicu Obrvana. Kako kaže, izbor neće komentirati dok ne bude zvaničan. Ipak, činjenica je da Bilal Šuman više nije selektor.

- Vjerovatno ljudi iz Saveza hoće da nas “razbude”, možda ima i malo zasićenja na relaciji trenera i igrača. Žele da pred odlučujuće utakmice naprave neki instant efekt s novim trenerom. Vidjet ćemo kako će to izgledati, nekad to bude pozitivno, nekad negativno – rekao je bh. reprezentativni golman.

NA VRH

Komentari

Podijeli članak na