SKIJANJE

Gut-Behrami pobjedom u spustu preuzela vodstvo u Svjetskom kupu

Ukupno 31. pobjeda u utrkama Svjetskog kupa

Gut-Behrami: Slavila ispred Zibenhofer i Sater. AFP

A. Vatreš

26.2.2021

Švicarska skijašica Lara Gut-Behramiprvi je put ove sezone pobijedila u spustu, a današnjim trijumfom u talijanskoj Val di Fasi preuzela je i vodstvo u ukupnom redoslijedu Svjetskog kupa.

Gut-Behrami je do pobjede stigla u vremenu 1:23.93 minute te je za samo dvije stotinke sekunde nadmašila drugoplasiranu Austrijanku Ramonu Zibenhofer (Siebenhofer). Švicarka Korint Sater (Corinne Suter) osvojila je treće mjesto s 26 stotinki zaostatka za pobjednicom.

Za Laru Gut-Behrami ovo je ukupno 31. pobjeda u utrkama Svjetskog kupa, a peta u ovoj sezoni u kojoj je slavila na posljednja četiri superveleslaloma. U spustu je došla do desetog trijumfa, prenosi Hina.

Švicarka je sada kao druga skijašica u ovoj sezoni prešla granicu od 1000 bodova i odmah preuzela vodstvo od Slovakinje Petre Vlhove koja je današnji spust završila na diobi devetog mjesta. Gut-Behrami ima 1048 bodova, a Vlhova 1018 u borbi za Veliki kristalni globus.

Spustaški Mali globus gotovo sigurno će osvojiti ozlijeđena Talijanka Sofija Gođa (Sofia Goggia) koja ima 480 bodova, 150 više od Korin Sater i Amerikanke Brizi Džonson (Breezy Johnson), a do kraja sezone ostala su još dva spustaška takmičenja.

Prvo je na rasporedu već u subotu na istoj stazi, a posljednje bi trebalo biti održano 17. marta na finalu Svjetskog kupa u švicarskom Lencerhajdu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.