KORONA KRIZA

Federer i Nadal podržali nove mjere ATP-a

Između Otvorenog prvenstva Australije i Vimbldona, minimalni nivo novčanih nagrada za ATP 250 i ATP 500 turnire bit će povišen sa 50 posto, na 60 odnosno 80 posto

Nadal i Federer. Arhiva

G. Š. / ATP

3.3.2021

Asocijacija teniskih profesionalaca (ATP) objavila je novu listu mjera, kojom će pokušati da pomognu posebno slabije rangiranim igračima za vrijeme trajanja pandemije koronavirusa.


Minimalni nivo novčanih nagrada za ATP 250 i ATP 500

Između Otvorenog prvenstva Australije i Vimbldona, minimalni nivo novčanih nagrada za ATP 250 i ATP 500 turnire bit će povišen sa 50 posto, na 60 odnosno 80 posto.

Povećanje, koje iznosi maksimalnih 5,2 miliona dolara, finansirat će se preraspodjelom dijela ATP Bonus fonda, koji se obično distribuira između 12 najboljih igrača na kraju sezone. Preraspodjela sredstava stigla je uz podršku Savjeta igrača ATP-a, uključujući predstavnike Top 10, Rodžera Federera (Roger) i Rafaela Nadala.

- Na prihode naših turnira i dalje ozbiljno utiču ograničenja u prodaji karata, a značajno poboljšanje na ovom planu izgleda malo vjerovatno prije sredine godine. Naš fokus je da osiguramo da Tur nastavi da podržava što više igrača i želio bih da se zahvalim najbolje rangiranim teniserima i Savjetu igrača na podršci, koja će pomoći da se poboljšaju uslovi za veću grupu tenisera tokom narednih mjeseci - rekao je Andrea Gaudenci, predsjednik ATP tura.

Što se tiče načina bodovanja, on je malo promijenjen. Rezultati sa svih takmičenja od 4. marta od 5. avgusta iz 2019. godine, s obzirom na to da u tom periodu nije bilo turnira u 2020. godini, računat će se 50 posto. Naprimjer, igračima koji ove godine igraju u Madridu pisat će se bolji rezultat, bilo da je to 50 posto ostvarenje iz 2019 ili 100 posto iz 2021. godine. Isto tako će se računati i takmičenja, koja su održana u 2020. godini.


Zaštićeni renking

Ukoliko sve bude uredu normalan sistem bodovanja, prema kojem se teniseru računaju rezultati iz samo prethodne 52 sedmice, mogao bi da se uspostavi 16. avgusta, poslije turnira u Sinsinatiju.

Na snazi i dalje ostaje odluka da uz igrača na ATP turnirima mogu da budu samo dva člana njegovog tima. Teniseri mogu da koristi i „zaštićeni renking“ ukoliko ne žele ili nisu u mogućnosti da se takmiče dok traje pandemija koronavirusa.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.