SKIJANJE

Pobjeda Krihmajra u Zalbah-Hinterglemu

Deveta u utrkama Svjetskog kupa

Krihmajr: Slavio ispred Fojca. AFP

A. Vatreš

6.3.2021

Austrijski skijaš Vinsent Krihmajr (Vincent Kriechmayr), aktuelni svjetski prvak u spustu i superveleslalomu, u subotu je stigao do svoje devete pobjede u utrkama Svjetskog kupa, a treće u spustu, slavljem na domaćoj stazi u Zalbah-Hinterglemu.

Krihmajr je na stazu išao sa startnim brojem 1 i postavio vrijeme (1:53.07 minuta) koje nijedan od skijaša iza njega nije uspio nadmašiti.

Najviše mu se približio vodeći u redoslijedu spustaša u Svjetskom kupu, Švicarac Beat Fojc (Feuz), koji je za Austrijancem zaostao za 17 stotinki sekunde. Fojc je tako stigao do svog 40. postolja na spustaškim utrkama za Svjetski kup.

Treće mjesto osvojio je još jedan Austrijanac Matijas Majer (Matthias Mayer) koji je za sunarodnjakom zaostao za 27 stotinki.

Ishod pretposljednjeg spusta u sezoni ide na ruku Fojcu, koji se približio četvrtom uzastopnom Malom kristalnom globusu. Uoči finala Svjetskog kupa u Lencerhajdeu (15. - 21.3.) Fojc ima 68 bodova prednosti pred drugoplasiranim Matijasom Majerom, jedinim koji još konkurira za prvo mjesto.

U ukupnom redoslijedu za Veliki kristalni globus Švicarac Marko Odermat (Marco Odermatt) je osvajanjem petog mjesta smanjio zaostatak za vodećim Francuzom Aleksisom Pinturoom (Alexiso Pinturault) na 165 bodova.

U nedjelju je u Zalbah-Hinterglemu na rasporedu pretposljednji superveleslalom u ovoj sezoni, uoči kojeg Visent Krihmajr ima 101 bod prednosti pred sunarodnjakom Matijasom Majerom te bi mu nova pobjeda donijela prvi Mali kristalni globus u karijeri, prenosi Hina.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.