INOVACIJE

Biciklističke naočale s retrovizorima

Razvili ih fizičar i zlatni olimpijac

Omogućavaju gledanje unazad bez kamera, elektronike i baterija. Screenshot

A. M.

8.3.2021

Britanski biciklista Kalum Skiner (Callum Skinner) na Ljetnim olimpijskim igrama u Rio de Žaneiru 2016. godine osvojio je srebrenu medalju u pojedinačnom i zlatnu u ekipnom sprintu.

Nakon uspješne sportske karijere udružio se sa fizičarom Aleksanderom Mekdonaldom (Alexander Macdonald) kako bi osnovali start-up i proizveli prve biciklističke naočale na svijetu koje omogućavaju gledanje unazad bez kamera, elektronike i baterija.

Njihove HindSight naočale nalaze se u prodaji po cijeni od 199 funti (450 KM), a sastoje se od dva para stakala pod uglom u koje su integrisana poluprovidna ogledala koja omogućavaju pogled iza biciklista.

Idealne su za profesionalne bicikliste koji sada više ne moraju okretati glavu kako bi pratili šta se događa iza njih u utrkama, ali i rekreativcima kojima je na taj način puno lakše pratiti saobraćaj.

Ove naočale se testiraju i za korištenje u drugim sportovima, gdje bi mogle biti vrlo korisne u svim situacijama u kojima je od velike važnosti da sportista nema samo uvid u ono što je ispred njega, već i u ono iza i oko njega.

Osim što omogućavaju gledanje unazad, naočale znatno poboljšavaju i pogled ispred vozača, zahvaljujući specijalno dizajniranim staklima koje proširuju vidno polje i unaprjeđuju periferni vid.


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.