KVALIFIKACIJE

Trenutak istine: Rukometni “Zmajevi” večeras u Bugojnu igraju s Austrijom

Duel koji nas može vratiti u igru ili odnijeti nade za plasman na Evropsko prvenstvo

Reprezentacija BiH traži bodove protiv Austrije: Veoma važan ogled. Agencije

Piše: Er. B.

14.3.2021

Rukometna reprezentacija Bosne i Hercegovine može dosta dobiti pobjedom u današnjoj (Bugojno, 17 sati) utakmici sa Austrijom u okviru kvalifikacija za Evropsko prvenstvo u Mađarskoj i Slovačkoj 2022. godine.

Tri selekcije

“Zmajevi” su u grupi od tri selekcije (sa Austrijom i Estonijom), koje su skupile po 2 boda, i pobjeda bi mogla značiti čak i plasman na EP, jer četiri od osam najboljih trećeplasiranih reprezentacija idu na EP.

Ipak, ovaj scenarij je teško izvodiv i realno je kako smo tu šansu, da posao sigurno zaključimo već u Bugojnu, ispustili januarskim porazom u Estoniji. Međutim, sama prilika za plasman je i dalje otvorena, a utakmice sa Austrijom bi trebale odlučiti.

Naši su i ranije često “birali” teži put, tako je bilo i pred plasman na prvo EP, kad smo izgubili od Bjelorusa kući, a onda dobili Češku u gostima. Ili kad smo bili “prežaljeni” pred Island pa pobjedom osigurali mjesto na SP-u u Kataru 2015. To su, međutim, bile utakmice uoči kojih nije bilo pritiska na našem timu, a pokazalo se da baš u njima, i to protiv jakih reprezentacija, naši igraju najbolje.

Čvrsta odbrana

Ovoga puta pred sobom imaju jaku reprezentaciju za koju će, sigurno, biti dovoljno motivirani odigrati najbolje što mogu, ali imaju i pritisak očekivanja, jer je svima jasno da se sa Austrijom, ipak, mogu nositi, pogotovo na vlastitom parketu pa makar i bez navijača.

U prilog nam ne ide ni ukupan negativan skor protiv Austrijanaca. Adut više može biti sama promjena na klupi reprezentacije, gdje bi novi selektor Ivica Obrvan u debi meču trebao razdrmati tim i donijeti pozitivan šok. On, međutim, nije imao puno prostora za veće promjene, pa mu ostaje motivirati ekipu da proba odigrati na nivou koji znamo da to mogu.

Samo čvrsta odbrana i maksimalna koncentracija u napadu svih 60 minuta mogu naš A tim odvesti do pobjede i nove prilike u ovim kvalifikacijama. Takve utakmice je ova ekipa već igrala.

Frimel: Olakšati kontrama

Austrijanci su, na gostovanje u Sarajevo, sletjeli prošle jeseni pa saznali da je naš duel odgođen zbog koronavirusa i odmah se vratili nazad. U Bugojno su jučer stigli najavljujući osvajanje dva boda.

- BiH je iskusan tim, ali mislim da možemo puno napraviti našom brzom igrom. Sa Benjaminom Burićem oni imaju golmana svjetske klase, ali želimo olakšati sebi kroz dobru odbranu i puno kontranapada – najavio je Sebastian Frimel (Frimmel), lijevo krilo.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.