AMERIČKI FUDBAL

Legenda Nju Orleans Sejntsa i NFL-a Dru Bris objavio odlazak u penziju

U penziju odlazi kao rekorder po osvojenim jardima bacanjem i kompletiranim dodavanjima

Bris: Sejntse odveo do njihovog jedinog nastupa u Superbowlu. AGENCIJE

A. Vatreš

15.3.2021

Vođa napada NFL ekipe Nju Orleans Sejntsa, 42-godišnji Dru Bris (Drew Brees), u nedjelju je putem Instagrama objavio odlazak u igračku penziju nakon 20 godina profesionalnog igranja američkog nogometa.

Posljednjih 15 sezona proveo je igrajući za Sejntse, a prvih pet godina je bio kvoterbek San Dijego Čardžersa. U penziju odlazi kao rekorder po osvojenim jardima bacanjem (80.358) i kompletiranim dodavanjima (7.142), a po broju dodavanja za tačdaun (571) zaostaje samo za Tomom Brejdijem (Brady, 581) protiv čijih je Tampa Bay Bakanirsa odigrao svoju posljednju utakmicu u drugom krugu ovogodišnjeg doigravanja.

Bris je Sejntse odveo do njihovog jedinog nastupa u Superbowlu, u kojem su 7. februara 2010. pobijedili Indianapolis Koltse (31-17) i osvojili trofej Vinsa Lombardija (Vince), a vođa napada Nju Orleansa bio je proglašen najboljim igračem finalne utakmice.

- Do samog kraja sam se iscrpljivao kako bih sve što imam dao Sejntsima, mojoj ekipi i sjajnom gradu Nju Orleansu. Dijelili smo mnoge divne trenutke, a mnogi od njih su utisnuti u naša srce i umove te će zauvijek biti dio nas - napisao je Bris u poruci na Instagramu, prenosi Hina.

- Opraštam se samo od igračke karijere, ali ne opraštam se od Nju Orleansa. Ovo nije zbogom, već novi početak - najavio je Bris koji ima dogovor s televizijskom kućom NBC da će po odlasku u igračku penziju postati njihov stručni komentator.

Osim zbog svojih igračkih sposobnosti i pokazanih osobina vođe na terenu, Bris je bio omiljen među navijačima Sejntsa i zbog svoje uloge nakon što je Nju Orleans 2005. teško nastradao u naletu uragana Katrina.

- Došao si nam kad smo bili na najnižoj razini, vodio si nas do najvećih visina. Predstavljao si našu državu, grad i tim s nevjerojatnom profesionalnošću, svojim držanjem i žestinom - poručili su Sejntsi putem Twittera.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.