JAPAN

Jedan od ključnih ljudi OI podnio ostavku zbog pogrdne izjave

Uputio uvrede domaćoj komičarki u vezi s njenom tjelesnom težinom

Sasaki: Izvinio se. AGENCIJE

A. Vatreš

18.3.2021

Kreativni direktor Olimpijskih igara u Tokiju Hiroši Sasaki (Hiroshi) dao je ostavku zbog uvreda koje je uputio domaćoj komičarki Naomi Vatanabe (Watanabe) u vezi s njenom tjelesnom težinom.

Sasaki (66) je rekao da će Vatanabe nositi svinjske uši na ceremoniji obilježavanja početka Olimpijskih igara, ali se kasnije izvinio i priznao da su njegovi komentari "velika uvreda" za Vatanabe.

Sasaki je bio kreativni direktor zadužen za svečanosti otvaranja i zatvaranja igara, koje su odgođene s 2020. na 2021. zbog pandemije koronavirusa.

 Njegova ostavka se dogodila samo nekoliko sedmica nakon što je bivši predsjednik organizacijskog odbora Igara u Tokiju Joširo Mori (Yoshiro) bio prisiljen dati ostavku zbog seksističkih primjedbi. Bivša olimpijka Seiko Hašimoto (Hashimoto) preuzela je dužnosti voditelja organizacijskog odbora Olimpijskih igara.

- Moje ideje i komentari bili su vrlo neprikladni. Iskreno se izvinjavam njoj i ljudima koji su se osjećali nelagodno zbog mojih ovakvih izjava, rekao je Sasaki u izjavi koju je izdao Organizacijski odbor OI, prenosi Hina.

Tridesettrogodišnja Vatanabe jedna je od najpoznatijih komičara u Japanu i poznata je po tome što zagovara pozitivan imidž tijela. Posljednjih godina bila je vođa pokreta nazvanog "pochakawaii", što u prijevodu znači "debela i slatka", a 2014. godine osnovala je jednu od prvih japanskih marki odjeće većih veličina.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.