OGORČEN

Umičević podlegao pritisku BH Fanaticosa, odustao od funkcije predsjednika Rukometnog saveza BiH

Ovim je meni stavljena meta na čelo, rekao je Umičević

Marinko Umičević. Facebook

A. M.

27.3.2021

Na sjednici Upravnog odbora Rukometnog saveza Bosne i Hercegovine koja je održana u prostorijama Rukometnog saveza RS u Banjoj Luci, između ostalog, bilo je govora o disciplinskoj prijavi protiv RK Iskra Bugojno koja je bila tehnički organizator kvalifikacione utakmice za odlazak na Prvenstvo Evrope između BiH i Austrije. 

Dan prije utakmice na tribinama dvorane u Bugojnu bio je postavljen transparent protiv Marinka Umičevića, predsjednika Rukometnog saveza RS i potpredsjednika Rukometnog saveza BiH.

- Ovim je meni stavljena meta na čelo i ljut sam na RK Iskra što nisu angažovali policiju kako bi se napravio zapinik o tom incidentu. Zbog svega toga donio sam odluku da neko od članova UO RS BiH iz Republike Srpske umjesto mene bude budući predsjednik RS BiH. Smatram da sam mnogo toga uradio za Savez i uopšte za rukomet BiH, i da to nisam zaslužio, a eto doživio sam da me uvijek napadaju iz Federacije BiH – rekao je Marinko Umičević.

Mensur Sinanović, predsjednik RS BiH osudio je incident koji se desio u Sportskoj dvorani u Bugojnu.

– Mi smo na Upravnom odboru najoštrije osudili incident i tako nešto Marinko Umičević nije zaslužio, jer je dobro poznat njegov ogroman doprinos za preporod rukometa u BiH. Sve to je bacilo mrlju na dobru igru i pobjedu reprezentacije protiv Austrije, a sada je sve u rukama disciplinskog organa – izjavio je Sinanović.

Na sjednici se diskutovalo o dugovanjima premijerligaških klubova (muških i ženskih) koja iznose nešto više od 30 hiljada maraka. Jednogoslano je odlučeno da se klubovima da rok da do 8. aprila moraju izmiriti obaveze preema Savezu ili će u suprotnom biti suspendovani. Takođe je jednoglasno usvojen finansijski izvještaj za prethodne aktivnosti kako muške isto tako i ženske reprezentacije BiH, a usvojen je finansijski plan za naredna okupljanja za obje reprezentativne selekcije. Ovom treba dodati da se diskutovalo i o epidemiološkoj situaciji, te je naloženo klubovima da i dalje dobro vode računa kako bi se sačuvalo zdravlje svih sudionika na utakmici.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.