REKORDERKA

Žena riba za "Avaz": Nikada ne ronite sami

Mirela Kardašević na dah ronila čak 231 metar

Kardašević: Pomjeram granice. Facebook

Piše: N. Demirović

12.4.2021

Mirela Kardašević, 33-godišnjakinja iz Zagreba, samohrana je majka dvojice dječaka, a prije nokoliko dana ispunila je stranice sportskih medija u svijetu. Oni specijalizirani, ali i većina drugih, još jednom su objavili vijest o ženi koja roni na dah i u tome je najbolja na svijetu.

Kardašević ili kako je već neki zovu „Žena riba“ je stigla na vrh zahvaljujući talentu i radu. Nedavno je u disciplini dinamika sa stereoperajama u bazenu ronila čak 231 metar. U disciplini bez peraja, prsnom tehnikom, ronila je 206 metara i tako vlastiti svjetski rekord popravila za šest metara. 

U ekskluzivnom razgovoru za „Dnevni avaz“ Kardašević je govorila o životu, sportu kojim se bavi i očekivanjima u budućnosti.


Pronaći vrijeme


Kako ste ušli u svijet sporta kojim se bavite?

- Počela sam se baviti ronjenjem prije tri i po godine. Nakon osam godina bez sporta, jer sam u međuvremenu dobila dva sina, odlučila sam da trebam pronaći vrijeme za sebe i tu sam upoznala ronjenje. U ronjenje sam ušla iz hobija jer sam oduvijek voljela roniti i biti pod vodom. U mladosti sam se bavila plivanjem tako da moja ljubav prema vodi je oduvijek bila prisutna. Krenula sam sa sportom i odmah sam se zaljubila u sam sport, krenula sam često trenirati gdje se ispostavilo da imam talent, što mi je bilo dovoljno da počnem još više trenirati i raditi.

Šta je ono što vas motivira?

- Ključna spoznaja da guram vlastite granice, a ujedno i ljudske. Motivira me ljubav prema ronjenju jer ne gledam na taj sport kao posao nego ono u čemu uživam svaki dan, jer je takav način života postao moj životni stil.

Koliko je opasno, razmišljate li o tome?

- Ronjenje nije opasan sport ako ispravno trenirate pod sigurnim uvjetima. Na treningu ili natjecanju uvijek imamo ljude oko sebe, tako da nam se ništa ne može dogoditi. Naravno, treba pametno roniti i nikada se ne gurati preko vlastitih mogućnosti i pritom osluškivati svoje tijelo koje nam uvijek šalje signale koje ne smijemo ignorirati. Nikada se ne roni sam jer je to glavno pravilo u ovom sportu.

Čim se inače bavite, je li ronjenje vaš hobi?

- Radim od u svom domu za jednu marketinšku agenciju. Iako je ronjenje krenulo kao hobi, sada se bavim profesionalno.


Kardašević: Osvaja dubine. Facebook

Puno rada

Koliko je potrebno odricanja i treninga da bi se postigli takvi rezultati?

- Kako bi se postigli vrhunski rezultati uvijek je potrebno puno rada, truda i odricanja, bez toga ništa nije dugoročno. Treniram šest puta sedmično i imam raspored kako bih stigla sve napraviti. Nikada ne preskačem trening i moj život izvan vode je također podređen sportu. Jako su bitni, prehrana, san, odmor...

O čemu razmišljate pod vodom, kakav je osjećaj?

- Za vrijeme zarona pokušavam ne razmišljati o bilo čemu. Pokušam se samo fokusirati na neke male dijelove zarona pomoću kojih se mogu još više opustiti, kako bih došla do toga dosta prakticiram meditaciju.

Šta je cilj za budućnost, možete li do novog iskoraka?

- Imam puno ciljeva, ali iduće za što se spremam je svjetsko bazensko prvenstvo u 6. mjesecu u Beogradu. Potom ću se fokusirati na svjetsko dubinsko prvenstvo koje se održava u 10. mjesecu u Turskoj. Sigurna sam da mogu napraviti dobre rezultate i novi iskorak.

Kako usklađujete obaveze, s obzirom na to da ste i majka?

- Imam raspored po kojem živim. Takav uzurban način zivota je postao moja svakodnevica tako da mi to više ne pada teško. Roditelji mi uvijek pomognu ako je to potrebno. Djeca su mi najveći motivatori, a ujedno i fanovi, tako da i oni razumiju ako ujutro odlučim spavati 20 minuta duže. Uglavnom, naporno jeste, ali kada nešto volite, odnosno kada vam je nešto strast, tada uvijek nađete vrijeme za to. 

Sinovi najveća podrška. Facebook

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.