KVALIFIKACIJE ZA EP

Jednan ludi dan Benjamina Burića, uz odbranu kakvu imamo, može sve promijeniti

Vjerujem da možemo odigrati dobru utakmicu sa Njemačkom, rekao je trener "Zmajeva" Toni Čolina

Benjamin Burić: Brani u top formi. Arhiva

Piše: Er.Bijedić

29.4.2021

Pred rukometnom reprezentacijom Bosne i Hercegovine je završnica kvalifikacija za Evropsko prvenstvo 2022. godine u Mađarskoj i Slovačkoj, dvije utakmice s Njemačkom (danas - 16:10 sati u Bugojnu) i Austrijom (nedjelja – 18 sati u Gracu).


Sve je moguće

- Dočekat ćemo ih na temelju posljednjeg vala pozitive... Sve je moguće. Vjerujem da možemo odigrati dobru utakmicu sa Njemačkom. Ali, kolike su nam šanse? Jedn ludi dan Benjamina Burića, uz odbranu kakvu imamo, može sve promijeniti. Vjerujem da će to biti dobra utakmica, a u Gracu ćemo probati iznenaditi domaćina – zaključio je trener "Zmajeva" Toni Čolina, asistent selektora Ivice Obrvana.

Inače, rukometna reprezentacija Bosne i Hercegovine od minule EHF sedmice radi pod vodstvom novog stručnog štaba na čelu sa selektorom Obrvanom. Među njegovim pomoćnicima je od ranije samo kondicioni trener Muris Đug, dok su novi treneri Mario Kelentrić (Sloga Doboj) te Toni Čolina (Izviđač Ljubuški). Debitirali su pobjedom protiv Austrije od 27:21.

 - Predložili su me iz Upravnog odbora RSBiH jer sam selektor kadetske reprezentacije. Stvarno je sve bilo korektno, a imali smo i uspješan debi sa kojim nam je pao “kamen sa srca” – priča Toni Čolina, inače nositelj trenerske EHF Master licence te profesor sporta i magistar kineziologije.

Ističe da je odnos i komunikacija u stručnom štabu bila vrlo korektna.

 - Obrvan je bio fer u vezi svega. Radimo timski, ali on daje smjernice. Prilika da učestvujem i budem na dispoziciji je najbitnija stavka za mene. Zadovoljan sam i počašćen što imam priliku sarađivati s njim. Kompletna ekipa mi je dosta poznata jer je tu puno Ljubušaka i igrača koji su neko vrijeme proveli u Ljubuškom – kaže Čolina.

On je zajedno sa Kelentrićem Obrvanov “insajder” za domaće prvenstvo.

 - Dobro poznajem prilike tako da pomažem selektoru da analizira bh. prvenstvo i igrače koje će selektirati za reprezentaciju – pojašnjava trener ljubuških “skauta”.



Veće povjerenje

Osvrnuo se na uspjeh reprezentacije u meču sa Austrijom.

- Napravili smo šest razlike uz doprinos svih igrača, što je bitno jer želimo probati raditi na timskom duhu, ali i da budemo tehničko - taktički spremni. Zadovoljni smo svi i jedva čekamo sljedeće utakmice – poručio je Čolina.

Zanimljivo je koliko je drugačije izgledala reprezentacija u odnosu na nastupe u januaru. Šta su to promijenili Obrvan i njegovi asistenti?

 - Mislim da su neki igrači dobili veće povjerenje, a uloge su podijeljene kako treba. Te uloge su igrači prihvatili. Ne znam kako je prošli selektor radio, ali mislim da su uloge direktnije podijeljene, a to je uvertira u međusobno povjerenje koje su igrači pokazali na terenu. Osim toga, promjena je promjena, ona često donese neke pozitivne stvari – zaključio je Toni Čolina.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.