KVALIFIKACIJE ZA EP

Najbolji bh. rukometaši danas dočekuju Njemačku u Bugojnu: "Zmajevi" love Euro

Nijemci su apsolutni favoriti protiv nas, ali naši žele pokazati koliko mogu

Rukometna reprezentacija BiH. RSBiH

Piše: Er. Bijedić

29.4.2021

Pred rukometnom reprezentacijom Bosne i Hercegovine je završnica kvalifikacija za Evropsko prvenstvo 2022. godine u Mađarskoj i Slovačkoj, dvije utakmice s Njemačkom (danas - 16:10 sati u Bugojnu) i Austrijom (nedjelja – 18 sati u Gracu).


Dobre pripreme

Preko ovih susreta „Zmajevi“ mogu ostvariti svoj drugi plasman na EP, odnosno ukupno treće veliko takmičenje nakon SP 2015. i EP 2020. godine. Dodatni plus bi bila činjenica što bi reprezentacija na ovaj način počela hvatati kontinuitet nastupa na prvenstvima.

Za plasman na EP je puno kombinacija, pa čak i ona da smo veoma blizu odlasku i uz dva poraza. Ipak, pred izabranicima Ivice Obrvana su dva motivirajuća protivnika, od kojih prvo snažni Nijemci danas u Bugojnu. Spremili su se za njih kroz svega tri treninga i videoanalize protivnika.

- Raspored nam je dosta zgusnut u ovih nekoliko dana. Pripreme su išle dobro, svi su došli odmah prvi dan. Igramo dvije važne utakmice, analizirali smo Nijemce. Nismo imali pripreme kao pred Austriju kad smo radili cijelu sedmicu, ali je išlo dobro. Zadovoljan sam kako smo radili, pa vidjet ćemo kako će to izgledati na utakmicama - rekao je golman Benjamin Burić, jedan od naših glavnih aduta.


Veliki respekt

Reprezentacija Njemačke će ovoga ljeta biti jedan od favorita na olimpijskom rukometnom turniru u Tokiju. Jasno je kako se radi o protivniku koji ima reputaciju top-selekcije.

- Nijemci su apsolutni favoriti protiv nas, a koliko ozbiljno shvataju tu utakmicu u Bugojnu ukazuje i to da su poveli najjači sastav. Poslije naše utakmice će pet-šest igrača pustiti u klubove, odnosno ove koji igraju Ligu prvaka i Evropsku ligu. Oni nas ozbiljno shvataju, imaju veliki respekt za našu ekipu. Njima prepuštamo ulogu favorita, a mi ćemo, kako kaže naš narod, iz prikrajka čekati našu šansu i sigurno ćemo je zgrabiti, ako bude prilike za to - poručio je Benjamin Burić.

Naš „A“ tim je u ovoj utakmici bez desnog beka Marka Panića, a uoči susreta je manjih problema imao i Dejan Malinović

Obrvan: Nema odmora

Selektor Ivica Obrvan je kazao da neće odmarati igrače protiv Njemačke, već tražiti što bolji rezultat.

- Želimo da ostanemo na tragu posljednje utakmice, da damo zadnji atom snage. Pozitivan rezultat bi nas odveo na EP. Moramo i razmišljati o utakmici protiv Austrije. Malinović ima mali problem, nadam se da će biti spreman za meč protiv Njemačke. Upoznali smo igrače o raznim kalkulacijama koje nas vode na EP. U sportu je sve moguće. Protiv Njemačke nećemo moći odmarati igrače. Dosta faktora odlučuje, pa tako i gol-razlika – poručio je Obrvan.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.