BIH DANAS GOSTUJE AUSTRIJI

Perić: Spremni smo, stvari polako dolaze na svoje mjesto

Austrijanci imaju vrhunska krila i jako kvalitetne vanjske igrače, rekao je naš srednji bek pred današnji meč odluke o plasmanu na EP

Perić: Ako ponovimo borbenost i požrtvovanost, uspjeh neće izostati. Arhiv

Piše: Er. Bijedić

2.5.2021

Rukometna reprezentacija Bosne i Hercegovine pred posljednje kolo kvalifikacija za Evropsko prvenstvo 2022. godine u Mađarskoj i Slovačkoj pred sobom ima posljednju prepreku, susret s direktnim konkurentom Austrijom, u Gracu (nedjelja, 18 sati). U duelu s Nijemcima (poraz od 26:24) su izabranici Ivice Obrvana pokazali da su zadržali nivo pristupa i igre koji su imali u prošlomjesečnom meču i pobjedi protiv Austrije (27:21). To ohrabruje pred dan odluke i dvoboj u Gracu gdje bi jedan osvojeni bod značio naš siguran plasman na EP.

Dati maksimum

- Mislim da smo odigrali dobru, mušku utakmicu, imali smo velike šanse i za bolji ishod, ali na kraju smo ostali i bez jednog boda. Ekipa djeluje spremno i mislim da stvari polako dolaze na svoje mjesto. Ako borbenost i požrtvovanost ponovimo u susretu s Austrijom, mislim da uspjeh neće izostati – smatra Josip Perić.

Odmah smo kontrolirali njihovu vanjsku liniju, ali ne i Perića, rekao je poslije utakmice u Bugojnu Aksel (Axel) Kromer, sportski direktor reprezentacije Njemačke. Srednji bek našeg tima igra svoj najbolji rukomet karijere, kako u klubu (Eurofarm Pelister), tako i za reprezentaciju u posljednja dva meča. Igra s više samopouzdanja i puno više utjecaja na igru selekciju BiH.

- Što se moje igre tiče, mogu reći da sam zadovoljan. Uvijek ima mjesta za mijenjanje nekih stvari, ali moj jedini cilj je da radim one stvari koje se očekuju od mene i da služim svojoj ekipi – kaže Perić.

Naši su, preko Beča, stigli već u petak popodne u Grac. Tamo ih čeka vrlo motiviran protivnik koji je prethodno slavio u Talinu protiv Estonije (31:27). Za Austrijance pobjeda znači siguran plasman na EP, dok ih jedan bod ostavlja u utrci preko treće pozicije.

- Austrijska ekipa je nešto izmijenjena u posljednje vrijeme, ali su to sve mahom kvalitetni igrači, koji igraju u odličnim klubovima. Imaju vrhunska krila i jako kvalitetne vanjske igrače. Cilj je njih zaustaviti i dati naš maksimum, pa da se na kraju plasiramo na Evropsko prvenstvo – rekao je Josip Perić.

Brojne kalkulacije

„Zmajevi“ mogu završiti kvalifikacije na svim pozicijama od druge do četvrte. Za siguran plasman na EP preko drugog mjesta im je dovoljan jedan bod, dok poraz može donijeti utrku za četiri pozicije najboljih trećeplasiranih selekcija u okviru kvalifikacija. U toj utrci jako dobro stojimo. Međutim ukoliko naši izgube preko šest razlike, a Estonija pobijedi Njemačku, što je ipak malo vjerovatno, onda bi kvalifikacije završili na posljednjem mjestu. Ovdje se vidi i minus poraza od Estonije u januaru jer bi s tim bodovima sad za drugo mjesto bio dovoljan poraz od Austrije s manje od 6 golova.

Odmah poslije utakmice u nedjelju ćemo znati stanje sa svim reprezentacijama učesnicama EP, dok će žrijeb grupa za Evropsko prvenstvo, koje je na rasporedu od 13. do 30. januara 2022. godine, biti održan 6. maja.

Pajovič: Može svašta biti

Austrijanci su pobijedili Estoniju (31:27), koja je u sastav vratila Maita Patraila i Denera Jaanimau u nadi da bi mogli ostvariti prvi plasman na EP. Ipak su gosti u Talinu iskontrolirali rezultat od početka do kraja.

- Dobili smo utakmicu odbranom. Bili smo odlično motivirani, borbeni i koncentrirani. Naš cilj je EP, imamo dobru atmosferu i ako u nedjelju odigramo kao protiv Estonije, svašta se može desiti u meču s BiH – izjavio je selektor Austrijanaca Aleš Pajovič.


Deseti duel

Iako Austrijanci nisu top evropska selekcija, s njima nismo imali puno uspjeha u prošlosti (5 poraza, 2 remija, 2 pobjede). Drugu pobjedu smo ostvarili prošlog mjeseca u Bugojnu, i to poslije čitavih 24 godine. Ovaj tim, sa selektorom Obrvanom, ipak ulijeva povjerenje da se negativna statistika može polako popravljati. U Gracu danas igramo jubilarni 10. meč protiv Austrije.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.