KVALIFIKACIJE ZA EP

Peti bh. sportski kolektiv na Evropskom prvenstvu: Odbojkašicama historijski plasman

Nagradu za najbolju igračicu odlučujućeg susreta protiv Latvije je ponijela Edina Begić, a dobila ju je iz ruku jedne od najboljih odbojkašica svijeta, reprezentativke Srbije Tijane Bošković, inače igračice rodom iz Bileće

Ženska reprezentacija BiH u odbojci. FENA

Piše: Er.B.

16.5.2021

Nikad bh. kolektivni sportovi nisu u istoj godini imali toliko uspjeha kako se to poklopilo u 2021. godini. Na prvenstvo Evrope poslije naših najboljih košarkašica i košarkaša, rukometaša te futsal selekcije Bosne i Hercegovine, po prvi put u historiji ide i ženska reprezentacija u odbojci.


Žrijeb grupa

Odbojkašice su pod vodstvom selektora Stevana Ljubičića, stručnjaka iz Srbije, plasman na EP osigurale kolo prije kraja kvalifikacionog turnira u Zenici pobjedom protiv Latvije od 3:0 (25:20, 25:15 i 25:11). Poklopio se i poraz Slovenije od Češke, zbog čega posljednji meč naših odbojkašica sa Slovenijom nije imao rezultatski značaj. Na tabeli su tako ispred naših ostale odbojkašice Češke, a iza BiH izabranice Slovenije i Latvije.

Nagradu za najbolju igračicu odlučujućeg susreta protiv Latvije je ponijela Edina Begić, a dobila ju je iz ruku jedne od najboljih odbojkašica svijeta, reprezentativke Srbije Tijane Bošković, inače igračice rodom iz Bileće, sestre bh. reprezentativke Dajane Bošković.

Žrijeb grupa Evropskog prvenstva će biti održan 20. maja u Beogradu, a završno takmičenje se od 18. avgusta do 4. septembra igra u Srbiji, Bugarskoj, Hrvatskoj i Rumuniji.


Srebrena liga

Ipak, prije priprema za EP najbolje bh. odbojkašice kao svoju prvu obavezu imaju takmičenje u Srebrenoj ligi od 28. maja do 3. juna, a u grupi su sa Portugalom, Estonijom i Latvijom. Selektor Ljubičić je istakao ovo takmičenje kao vrlo važnim za naš A tim. Pobjednik Srebrene lige, koja broji 8 reprezentacija, prelazi u viši rang, Zlatnu ligu Evrope.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.