BOKS

Kreće Regionalna liga: Bokseri Željezničara u petak u Skenderiji dočekuju Podgoricu

Peštek: Raduje se startu takmičenja. ARHIV

E. Ć / Anadolija

25.5.2021

Bokseri BK Željezničar će u petak u sarajevskoj Skenderiji odmjeriti snage s bokserima BK Podgorica u okviru prvog kola Regionalne bokserske lige, dugoočekivanog takmičenja koje okuplja klubove iz Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Hrvatske, Sjeverne Makedonije, Slovenije i Srbije, javlja Anadolu Agency (AA).

Klubovi su podijeljeni u dvije grupe. U grupi "A" su Loznica (Srbija), Željezničar (BiH), Vardar (Sjeverna Makedonija) i Podgorica (Crna Gora), a u grupi "B" Vitezovi (Hrvatska), Crvena zvezda (Srbija), Radnik Bijeljina (BiH) i Maribor (Slovenija). U prvom kolu u grupi "A" sastaju se Vardar i Loznica, te Željezničar i Podgorica, a u grupi "B" snage će odmjeriti Crvena zvezda i Maribor, te zagrebački Vitezovi i Radnik iz Bijeljine.

Predsjednik Bokserskog saveza BiH Enes Peštek kazao je za AA kako je sretan što su dočekali početak Regionalne lige, nakon dugotrajnih priprema i brojnih sastanaka sa predsjednicima regionalnih saveza.

- Željezničar u prvom kolu dočekuje Podgoricu, mečevi su na rasporedu u petak, sa početkom u 20 sati. Također, Radnik iz Bijeljine odmjerit će snage sa zagrebačkim Vitezovima. I Željezničar i Radnik okupili su najbolje boksere, svi naši takmičari su spremni, tako da vjerujemo i nadamo se da će naši klubovi donijeti pobjede u prvom kolu - kazao je Peštek.



Podsjetio je kako je cilj projekta Regionalne lige promocija olimpijskog boksa i vrijednosti ovog sporta

- Sve države regiona imaju dobre i kvalitetne individualce, međutim oni nemaju kvalitetne protivnike kako bi se mogli 'izvagati' i vidjeti koliko su zapravo kvalitetni za evropsku i svjetsku boksersku scenu. U tom smislu, Regionalna bokserska liga će, pored međuregionalne saradnje država, naroda, kao i nas sportista, doprinijeti podizanju kvaliteta boksera kako bi sutra neko od njih sa prostora bivše Jugoslavije mogao eventualno osvojiti evropsku, svjetsku, pa i olimpijsku medalju - pojasnio je Peštek.

U petak će u Skenderiji biti održano 10 mečeva, osam seniorskih i dva juniorska. Zbog pandemije koronavirusa i pratećih epidemioloških mjera u dvorani neće biti dozvoljeno prisustvo publike.

„Mi smo kontaktirali krizne štabove, za sada je zvaničan stav da se mečevi održe bez publike. Vidjet ćemo da li će biti nekih promjena do petka. Ono što možemo reći da je sreća u nesreći jeste da će svi mečevi biti u prenosu uživo na kanalu Arena Fight, tako da svi ljubitelji boksa mečeve mogu pratiti putem malih ekrana“, dodao je Peštek.

Takmičenje se odvija po dvokružnom sistemu (mečevi kod kuće i u gostima), a nakon toga slijedi doigravanje četiri najbolje ekipe (po dvije prvoplasirane iz svake grupe).

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.