ATLETIKA

Goražde domaćin Međunarodne trke prijateljstva 5K

Na ovoj trci se očekuje otprilike između 250 i 300 učesnika glavne trke, rekao je Šuman

Zaim Šuman i Emir Hastor. FENA

FENA

2.6.2021

U organizaciji Atletskog kluba Goražde, u gradu na Drini će se 20. juna održati Međunarodna trka prijateljstva 5K. Ovaj sportski događaj podržat će i Vlada Bosanskopodrinjskog kantona (BPK) Goražde - potvrđeno je na današnjem sastanku predstavnika Atletskog kluba i predstavnika vlade.


Predsjednik Atletskog kluba Goražde Zaim Šuman naglašava da ova ideja postoji već pet godina te da je sada došao trenutak da se ona i realizuje.

- Na ovoj trci se očekuje otprilike između 250 i 300 odraslih učesnika glavne trke u dužini od pet kilometara i oko 150 djece na svim dječijim trkama u različitim kategorijama. Pripreme teku planiranom dinamikom, a trka je planirana u nedjelju 20. juna - kazao je Šuman.

Po njegovim riječima, cjelodnevni program planiran je u Omladinskoj ulici, a započet će od devet sati, trka djece predviđena je u deset sati, dok je glavna trka na pet kilometara sat poslije.

- Start glavne trke bit će u Omladinskoj ulici i krenut će se uzvodno, kroz naselje Bare a potom se ide na Baćanski most, Iransko šetalište i potom glavnu magistralu. Nastavlja se preko mosta Alije Izetbegovića, pored Gradske dvorane i cilj je u Omladinskoj ulici. Želimo da iskažemo zahvalnost Vladi BPK Goražde, ministru za obrazovanje, mlade, nauku, kulturu i sport te premijerki koji su stvarno prepoznali ovaj projekt i dali punu podršku da krenemo u organizaciju istog – kazao je Šuman.

Premijerka BPK Goražde Aida Obuća potvrdila je spremnost Vlade i resornog ministarstva da podrže svaki događaj koji ima za cilj promociju BPK i Grada Goražde.


Finansijska podrška

- Ova trka je međunarodnog karaktera što je jako popularno i ima mnogo zainteresovanih učesnika. Svi oni će biti dobrodošli u naš grad i BPK i nadam se da će biti zadovoljni prijemom. Mi ćemo finansijski podržati ovu aktivnost i drago nam je da imamo ovakvih sadržaja kojim prije svega prezentiramo naše gostoprimstvo u naš kanton i promovišemo značajan sport – kazala je Obuća.

Ministar za obrazovanje, mlade, nauku, kulturu i sport Arman Bešlija naglasio je da je ministarstvo prepoznalo dugogodišnju ideju i želju Atletskog kluba Goražde.

- Jedan od strateških ciljeva ministarstva je ono što se zove 'Sport za sve'. Atletski klub je pripremio program kako bi uključio svu populaciju jer ćemo imati trke najmlađih rekreativaca i profesionalaca. Smatramo da i u budućnosti treba da ulažemo u masovne sportove gdje ćemo dobiti da i oni građani koji nisu uključeni u neke profesionalnije klupske sportove mogu učestvovati u aktivnostima – kazao je Bešlija.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.