ODBOJKA

Ljubičić: Mi smo svoj cilj ispunili plasmanom na Final Four

"Portugal je iskazao puno hrabrosti u određenim momentima, odigrali su sa puno elana i ja im čestitam na pobjedi. Mi smo igrali puno dekoncentrisano, sa puno grešaka..."

Selektor generalno zadovoljan igrama bh tima. Arhiv

Fena

4.6.2021

Sinoćnjim porazom u posljednjem kolu CEV Srebrene lige od selekcije Portugala rezultatom 1:3, odbojkašice Bosne i Hercegovine izgubile su i prvo mjesto u grupi B pa će na Final Fouru u Mariboru (Slovenija) igrati protiv prvoplasirane selekcije iz grupe A.

Portugalke, koje su u prvom meču porazile BiH s uvjerljivih 3:0, sinoć su bile bolje u Zenici, ali to nije ugrozilo i plasman odbojkašica BiH na Final Four, koji će se igrati od 11. do 13. juna ove godine.

- Portugal je iskazao puno hrabrosti u određenim momentima, odigrali su sa puno elana i ja im čestitam na pobjedi. Mi smo igrali puno dekoncentrisano, sa puno grešaka...

Ova ekipa, još uvijek, ima lidera u Edini Begić i kada je ona potpuno spremna, drugačije igramo. Ona je ovu utakmicu odigrala na svoju odgovornost, uz distorziju koljena koju je doživjela sinoć. Tako da nije lako igrati sa pet na šest, ali, opet, poraz je sastavni dio sporta - kazao je nakon meča selektor bh. tima Stevan Ljubičić.

Napomenuo je da su, odmah nakon utakmice, pogledali statistiku te vidjeli da su Portugalke osvojile 38 direktnih poena, a u takvim okolnostima teško je igrati i očekivati povoljniji ishod meča.

-Međutim, mi smo svoj cilj ispunili plasmanom na Final Four. Sada se okrećemo pripremi za Final Four. Čekat ćemo rezultate ove, druge grupe, koja će igrati za vikend.

Okrećemo se pripremi polufinalne utakmice, a da li će to biti Slovenija ili neko drugi, znat ćemo poslije vikenda - napomenuo je Ljubičić.

Ljubičić je prošlog mjeseca, kroz dva kvalifikaciona turnira, s bh. odbojkašicama izborio i historijski plasman na Evropsko prvenstvo, koje će se od 18. augusta do 4. septembra ove godine igrati u Srbiji, Hrvatskoj, Rumuniji i Bugarskoj.

Ako je suditi po poretku nakon prvog turnira, nakon kojeg, u grupi A, vodi Slovenija s 9, druga je Austrija sa 6, treći Izrael s 3 te četvrti Luksemburg bez bodova, bh.tim bi u polufinalu Final Four turnira CEV Srebrene lige u Mariboru trebao igrati protiv domaćina Slovenije, s kojom su igrali i u kvalifikacijama za EP. Tada su po jedan meč dobile obje ekipe, ali BiH je, uz Češku Republiku, izborila plasman na EP.

Drugi turnir grupe A počinje danas te se igra do nedjelje. Konačna tabela grupe B: Portugal 14 (15:7), BiH 13 (15:6), Estonija 9 (12:12) i Latvija 0 bodova (1:18).


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.