ODBOJKA

Suspendirana odbojkašica iz Srbije koja je nakosila oči

Prošle sedmice na utakmici Srbije i Tajlanda u Ligi nacija napravila rasističku gestu

Đurđević: Kamera je snimila

Foto: ARHIV


Odbojkašica reprezentacije Srbije Sana Đurđević suspendirana je zbog svog rasističkog poteza, kada je prošle sedmice na utakmici reprezentacije protiv Tajlanda prstima nakosila oči, što je stereotipno uvredljiv čin prema ljudima iz istoka Azije.

Osim Đurđević kažnjen je i Odbojkaški savez Srbije, koji mora platiti 20.000 švicarskih franaka (18.353 eura), a novac će ići u fond za borbu protiv diskriminacijskog ponašanja i edukacijske programe o kulturnoj osjetljivosti u odbojci, saopštio je Međunarodni odbojkaški savez.

Odbojkašica se odmah nakon utakmice ispričala, a kamere su je snimile kako se smije i šali s tajlandskim igračicama, koje joj očito nisu ništa zamjerile. Međutim, na internetu je hiljade bijesnih ljudi potpisalo peticiju, tražeći kaznu, što je na kraju Međunarodno odbojkaški savez i uradio.

- Svjesna sam svoje greške i odmah nakon meča izvinila sam se cijeloj ekipi Tajlanda. Željela sam da se obratim svojim saigračicama porukom "Sad ćemo početi da igramo odbranu poput njih". Nisam htjela da iskažem nepoštovanje ni prema kome. Naravno, to je bio nesretan i ne previše pametan gest sa moje strane. Želim još jednom da se izvinim svim ljudima širom svijeta koji su uvrijeđeni zbog ovoga. Veliko hvala timu Tajlanda na razumijevanju - napisala je Đurđević po završetku utakmice.

NA VRH

Komentari

Podijeli članak na