RUKOMET

Barcelona razbila Alborg za "La Decimu"

Rukometaši Barcelone po 10. put u historiji prvaci Evrope

Barcelona: Prvak Evrope po 10. put u historiji. AFP

E. Ćosić

13.6.2021

Rukometaši Barcelone su po 10. put u svojoj historiji prvaci Evrope. Katalonski gigant je u finalu demonstrirao silu i u potpunosti razbio danski Alborg rezultatom 36:26 (16:11). Ovo je ujedno i najubjedljivija pobjeda u historiji Final Four turnira.

Danci su napravili veliki rezultat samim plasmanom u finale do kojeg su došli preko superjakog PSG-a (35:33). Dobro su i otvorili finale, poveli sa 5:2, ali je onda Barcelona kreirala seriju od čak sedam uzastopnih pogodaka i tako došla do +4 (9:5). Do odmora su izabranici Ćavi Paskala (Xavi Pascual) povećali prednost i na poluvrijeme otišli sa pet golova prednosti (16:11).

Rukometaši Alborga su se istrošili u polufinalnom duelu, što se osjetilo u drugom dijelu. Energija i kvalitet su prevagnuli na stranu Barcelone i prednost je, kako je vrijeme odmicalo, bivala sve veća. Na kraju Barcelona - Alborg 36:26. 

Najefikasniji pojedinac utakmice bio je rukometaš Barcelone Gomez Abeljo (Abello) sa devet golova, Timoti Engesan je dodao šest (Timothey N'guessan), dok je pet golova postigao Luka Cindrić. Na drugoj strani najraspoloženiji bio je Lukas Sandel (Sandell) sa osam pogodaka, Nikolaj Kristiansen (Christiansen) je dodao četiri. 

Zanimljivo, rukometaš Barcelone Aron Palmarson (Aaron Palmarsson) će od naredne sezone nositi dres upravo danskog Alborga. U ranije odigranoj utakmici za 3. mjesto i u duelu dva francuska rivala PSG je bio bolji od Nanta rezultatom 31:28 (17:13). 


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.