PRIJE 14 GODINA

Igrali polufinale Kupa pobjednika kupova, sad se oba tima vratila u elitu

Sarajevska Bosna i HSV odmjerili snage u sezoni 2006/07, a ove sezone se vratili u najviši razred državnih liga

Toromanović: Poslije 14 godina ponovo sa Bosnom u eliti. ARHIV

E. Ćosić

23.6.2021

Rukometni velikan HSV izborio je povratak u elitni razred njemačkog rukometa pet godina nakon bankrota. Prvak Evrope iz 2013. godine se uspio restartovati i krenuti iz 3. lige, a sada se vraća u elitu.

Hamburg je naprije izborio plasman u Bundesligu 2 2018. godine, a u trećoj sezoni u drugom po rangu takmičenju u Njemačkoj uspio da ostvari cilj, kolo prije kraja prvenstva. HSV je nakon 35 odigranih utakmica u "Cvajti" prvi sa 56 bodova, dva više od Libekea i tri više od Gumerzbaha. 

Glavni kreator uspjeha slavni Torsten Jansen, koji je trener ekipe od 2017. godine. Klub je već obezbedio nekoliko značajnih pojačanja za narednu sezonu, poput povratnika iz Štutgarta Johanesa Bitera (Johannes Bitter) i Manuela Špata (Spath) iz Porta. Inače, HSV je osvojio titulu prvaka u Njemačkoj 2011. godine, a dvije sezone kasnije, predvođen Domagojem Duvnjakom, i EHF Ligu prvaka.

Ovaj evropski velikan je u sezoni 2006/07 igrao sa sarajevskom Bosnom polufinale Kupa pobjednika kupova. Odlični "Studenti" su tada u prepunoj Skenderiji u prvoj utakmici pobijedili sa 20:18, ali je njemački gigant u revanšu bio bolji sa sedam golova razlike (35:28).

 

Zanimljivo da su obje ekipe, koje su 2007. igrali za finale drugog po rangu evropskog klupskog takmičenja, ove sezone izborili povratak u elitni razred domaćih takmičenja. Bosna je iz Premijer lige izbivala tri godine, a HSV iz Bundeslige dvije godine više. 

I sarajevski klub je imao finansijskih poteškoća zbog čega su "Studenti" igrali Prvu Federalnu ligu. Prošle godine su u trenutku prekidanja prvenstva zbog pandemije korona virusa bili prvi, ali je onda igran baraž u kojem je Bosna ostala bez plasmana u Premijer ligu. Ove godine su "Studenti" furiozno sa stopostotnim učinkom obezbijedili mjesto u najvišem rangu bh. rukometa.

Interesantno je i da dres "Studenata" danas nose dvojica rukometaša iz antologijskog dvomeča, Muhamed Toromanović i Adnan Harmandić, dok je kod njemačkog tima trener Jansen igrao protiv Bosne. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.