REAKCIJE

Streljački savez demantira Nedžada Fazliju: Bjelošević nema rezultat za Olimpijadu, prijavljena je Đekanović

U Tokio ide najbolje rangirana takmičarka

Bjelošević: Iz Saveza dali pojašnjenje. Avaz

N. Demirović

30.6.2021

Mlada streljačica Segmedina Bjelošević na Svjetskom kupu u Osijeku postavila je novi državni rekord, a nakon toga se oglasio njen trener Nedžad Fazlija koji se zapitao zašto ona ne može na Olimpijske igre.


Objava trenera

- Osamnaesto mjesto Segmedina Bjelošević je najbolji plasman jedne takmičarke iz BiH na svjetskim kupovima. 44 mjesto na svjetskoj rang listi najbolji plasman ikada. Postignutih 624,7 ili 600/600 krugova je trenutni državni rekord i naravno najbolji rezultat ikada u ženskoj konkurenciji, ali izgleda da to sve nije dovoljno nasem Savezu da je predlože za Olimpijske igre u Tokiju. U istoj situaciji je bio Nedžad Nećko Džanković, ali su njega stručno procedurama ranije izbacili iz igre. Njegovo 28 mjesto na svjetskoj rang listi također nije dovoljno dobro za Olimpijadu. Postavlja se pitanje, koji su onda kriteriji koje takmičari moraju ispuniti, naveo je Fazlija.

Međutim, na redakciju "Avaza" danas je stigla reakcija Streljačkog saveza Bosne i Hercegovine u kojoj detaljno pojašnjavaju zašto Bjelošević nije među putnicima na Olimpijadu.

- Streljački savez Bosne i Hercegovine (SSBiH), je dana 21.06.2021. dobio Replacment Quota Place za disciplinu AR60W (zračna puška – žene) za nastup na OI Tokio 2020. Upravni odbor je, a na prijedlog Stručno-takmičarske komisije Saveza, odlučio da putnik za Olimpijske igre bude Tatjana Đekanović, koja je jedina (i ujedno najbolje) rangirana takmičarka iz naše zemlje na svjetskoj rang listi Međunarosne streljačke federacije (ISSF).


Nije bilo opstrukcije

Rangiranje se vrši na osnovu postignutih rezultata u četvorogodišnjem periodu. Zadnje rangiranje se vršilo za period od 2017.-2020. što je kvalifikacioni ciklus za rangiranje na svjetskoj rang listi ISSF-a. Klvalifikacionu listu 2017.-2020. je prihvatio i Međunarodni olimpijski komitet za kvalifikacije za Olimpijske igre Tokyo 2020 - kaži iz Streljačkog saveza.

U nastavku reakcije osvrnuli su se i na rezultat Segmedine Bjelošević.

- Rezultat takmičarke Segmedine Bjelošević, koji je postigla na Svjetskom Kupu u Osijeku 24. 06.2021. je izvan kvalifikacionog ciklusa za Olimpijske igre Tokio 2020. Kvalifikacioni ciklus, koji je započet 01.01.2021. a u kojem je Segmedina Bjelošević postigla rezultat, trajat će do početka jula 2024. i bit će relevantan za slijedeće ljetne Olimpijske igre koje će se održati u Parizu.

Nadalje, Savez nije opstruirao dobijanje Quota Place za takmičara Nedžada Džankovića, jer Bosna i Hercegovina tj. Streljački savez Bosne i Hercegovine nije ni dobio tj. nije mu ni ponuđena Quota Place za disciplinu u kojoj može da nastupi Nedžad Džanković – AR60M (zračna puška – muški). Ovdje treba pojasniti da se nikada nije moglo tražiti Quota Place za određeno ime takmičara, nego samo za određenu disciplinu. Mi smo u svom dopisu tražili Quota Place za bilo koju disciplinu jer smo svjesni činjenice da su sve Quote bile podijeljene (a ISSF ih je dijelio samo 10 za OI Tokio 2020.) i izrazili smo želju da, ako neka od zemalja odustane od dobijene Quota Place, smo voljni da pošaljemo svoje takmičare na OI - kažu između ostalog u dopisu koju je stigao na našu redakciju.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.