TENIS

Šok na Vimbldonu, Medvedev ispao i otvorio Federeru put do finala

Hubert Hurkač napravio najveće iznenađenje na turniru

Medvedev: Vodio sa 2:1 prije prekida uzrokovanog kišom. TWITTER

E. Ćosić

6.7.2021

Veliko iznenađenje na ovogodišnjem Vimbldonu napravio je poljski teniser Hubert Hurkač (Hurkacz) koji je pobijedio drugog nosioca turnira Danila Medvedeva sa 3:2 u setovima. Bilo je 2:6, 7:6, 3:6, 6:3 i 6:3 za 18. igrača svijeta.

Porazom ruskog igrača, Rodžeru Federeru (Roger) otvoren je put do finala, obzirom da je u četvrtfinalu veliki favorit protiv poljskog tenisera, protiv kojeg će u meč ući mnogo oprezniji nego Medvedev.

Inače, meč Medvedeva i Hurkača igrao se dva dana, jer je jučer prekinut zbog kiše. Prekinut je pri vodstvu Medvedeva od 2:1 u setovima, dok je u četvrtom bilo 4:3 za Hurkača, ali bez brejka. Međutim, kada je meč nastavljen, Hurkač je odmah napravio brejk i ubrzo stigao do izjednačenja u setovima. 

Nakon toga je i u petom setu rano napravio brejk, koji je čuvao do kraja i napravio najveće iznenađenje u dosadašnjem dijelu Vimbldona. Poljaku je inače ovo prvo četvrtfinale nekog Gren slema.


Poraz Medvedeva obradovao je i Novaka Đokovića, kojeg Rus ne može ugroziti na 1. mjestu ATP liste. Postojala je opasnost da Đoković izgubi tron ukoliko bi Medvedev osvojio titiulu ili barem igrao finale, a da srbijanski igrač pritom ispadne prije finala.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.