RUKOMET NA PIJESKU

EHF kaznio norvešku reprezentaciju zbog dugog šorca rukometašica

Evropska krovna kuća nalaže nošenje donjeg dijela bikinija

E. Ćosić

Norveške reprezentativke

Foto: TWITTER


Norveška reprezentacija je kažnjena s 1.500 eura jer su njene igračice nosile kratke hlače umjesto donjeg dijela bikinija na Evropskom prvenstvu u rukometu na pijesku.

Europska rukometna federacija (EHF) priopćila je da je izrekla novčanu kaznu zbog slučaja “nepropisne odjeće”. Naime, norveške rukometašice nosili su kratke hlače umjesto donjeg dijela bikinija tokom meča za bronzanu medalju protiv Španije u bugarskoj Varni.

Norveški rukometni savez (NHF) se odmah oglasio, te je izjavio da će platiti kaznu ako njihove igračice budu kažnjene.

U priopćenju EHF-a navodi se kako je disciplinska komisija izrekla novčanu kaznu od “150 eura po igračici, za ukupno 1.500 eura”. Dodaje se da je norveška ekipa igrala u kratkim hlačama koje nisu u skladu s jedinstvenim pravilima sportaša definiranim u pravilima igre za rukomet na pijesku IHF (Međunarodne rukometne federacije). Kare Geir Lio, čelnik NHF-a, rekao je novinarskoj agenciji AFP da će platiti kaznu, ali dodao je da bi to trebao biti slobodan izbor u standardiziranom okviru.

Najvažnije je imati opremu u kojoj se sportisti osjećaju ugodno - poručio je Geir Lio.

Inače, prije početka prvenstva Norveška se obratila EHF-u tražeći dozvolu za igranje u kratkim hlačama, ali rečeno im je da se kršenje pravila kažnjava novčanom kaznom. 

Norveška je na kraju izgubila od Španije 40:44 u meču za 3. mjesto, dok je Njemačka postala prvak Evrope pobijedivši u finalu Dansku 49:41.

NA VRH

Podijeli članak na