SKANDAL TOKOM CEREMONIJE

Južnokorejanska TV mreža pretjerala, pa se morala izvinjavati

U naslovima koji su pratili ceremoniju otvaranja ta je TV mreža Maršalove otoke označila "nekada nuklearnim poligonom za Sjedinjene Države", a Ukrajinu Černobilom

Ukrajinski olimpijci na Olimpijskom stadionu u Tokiju. AFP

M. K.

24.7.2021

Južnokorejska TV mreža ispričala se javnosti nakon što su tokom prijenosa ceremonije otvaranja Olimpijskih igara u Tokiju u petak, pri opisu zemalja koje sudjeluju u Igrama, koristili neprikladne slike i natpise.

MBC je koristio  slike pice kako bi opisao Italiju, preokret za Haiti, Černobil za Ukrajinu, losos za Norvešku, i to u trenutku kada bi sportisti iz tih zemalja ušli na stadion u sklopu svečanosti otvaranja Igara 2020, prenio je Index.hr.

U naslovima koji su pratili ceremoniju otvaranja ta je TV mreža Maršalove otoke označila "nekada nuklearnim poligonom za Sjedinjene Države", a Siriju kao zemlju koja "ima građanski rat koji traje već 10 godina".

Nakon što je upotreba takvih slika i opisa izazvala kritike na mreži, MBC je uputio izvinjenje rekavši da su "neprikladne slike i naslovi korišteni za predstavljanje nekih priča". 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.