PLIVANJE

Rusi prekinuli američku dominaciju, 17-godišnja Džejkobi napravila senzaciju

Dvostruki trijumf na 200m slobodno kod plivača ostvarili su reprezentativci Velike Britanije

Plivačica iz Aljaske oduševila sve. AFP

M. K.

27.7.2021

Rusi Jevgenij Rilov i Kliment Kolesnikov osvojili su zlatnu i srebrnu medalju na 100m leđno na Olimpijskim igrama u Tokiju.

Ovo je istovremeno značilo i prekid američke dominacije  i time prekinuli niz američkih olimpijskih pobjednika u ovoj disciplini, koji je trajao od Igara 1996. u Atlanti.

U istoj disciplini u ženskoj konkurenciji zlato je osvojila Australka Kajli Mekeon (Kaylee McKeown) i u sjajnom finišu doplivala do novog olimpijskog rekorda (57.47 sekundi).

Dvostruki trijumf na 200m slobodno kod plivača ostvarili su reprezentativci Velike Britanije,  Tom Dean je osvojio zlato s vremenom 1:44.22, samo četiri stotinke boljim rezultatom od bivšeg evropskog prvaka i Tomovog sunarodnjaka Dankana Skota (Duncan Scott) (1:44.26). 

Na 100m prsno slavila je mlada 17-godišnja plivačica iz Aljaske, Lidija Džejkobi (Lydia Jacoby) s vremenom 1:04.95 donijevši SAD-u zlato. U ovoj utrci favorit je bila Lili King (Lilly), koja je na kraju osvojila samo bronzu, dok je srebrna bila Južnoafrikanka Tatjana Šonmejker (Schoenmaker).

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.