OLIMPIJSKE IGRE

Težak pad nizozemskog bicikliste, uklonili mu rampu za spuštanje

Matje van der Poel završio u bolnici na snimanju

E. Ćosić

Trenutak pada nizozemskog bicikliste

Foto: TWITTER


Jedan od favorita za osvajanje zlatne medalje nizozemski biciklista Matje van der Poel (Mathieu) doživio je težak pad na današnjem takmičenju u mauntin-bajkingu. Mogao je proći i znatno teže da se nije zaustavio u pravom trenutku, jer bi u suprotnom završio u provaliji.

Zbog zadobivenih povreda, koje su mogle biti i teže, Van der Poel je smješten u bolnici u Tokiju. On se u trenutku pada nalazio na 5. mjestu u vodećoj grupi takmičara, ali je pri skoku sa ivice stijene izgubio težište i poletio je naprijed. Pao je direktno na zemlju, povrijedio se, a onda nastavio da klizi nizbrdo, dok su ostali biciklisti prolazili pored njega na uskoj planinskoj stazi.

Uprkos teškom padu, on je nastavio da vozi, ali je odustao krug prije kraja, jer je bol bila neizdrživa. Njegovim kolegama nije jasno kako on nije znao da je daska bila uklonjena. Inače, tokom treninga na tom mjestu je bila postavljena daska koja je omogućavala bezbijedniji spust, ali su je na dan takmičenja uklonili.

- Nisam bio svjestan toga. Kada smo prvi put prolazili stazom, ona je bila tu. Samo sam načuo da su je uklonili na test-trci - napisao je Van der Poel.

  • Takmičari su na treningu imali bezbijedniji spust

    Takmičari su na treningu imali bezbijedniji spust

    Foto: TWITTER


Više o temi Olimpijske igre

NA VRH

Podijeli članak na