OLIMPIJSKE IGRE

Nevjerovatna istrajnost australskog atletičara: Srušio se na stazi, ali je uspio završiti utrku

Patrik Tirnan je uspio završiti utrku na 10.000 metara, ali je sa staze odvezen u kolicima

E. Ćosić

Tirnan: Dramatična scena sa utrke na 10.000 metara

Foto: AVAZ


Australski atletičar Patrik Tirnan (Patrick Tiernan) našao se u centru pažnje javnosti nakon što je pokazao nevjerovatnu istrajnost. Naime, takmičar iz Australije se srušio tokom utrke na 10.000 metara na Olimpijskim igrama u Tokiju, ali se pridigao i završio utrku, nakon čega je sa staze odvezen u kolicima.

On je većim dijelom utrke bio u vodećoj grupi, ali nije izdržao usljed prevelikog napora i vrućine, pa se se srušio pred samim ciljem. Prizori nisu bili nimalo jednostavni za gledanje, kamere su snimile Tirnana kako se bori za zrak i koristi posljednje atome snage kako bi opstao na nogama. 

Na kraju se srušio, ali se Australac pridigao i uspio završiti utrku. Nakon utrke je sa staze odvučen u kolicima. Podvrgnut je medicinskom tretmanu, a utvrđeno je da nema zdravstvenih problema, te da mu je potreban samo odmor.

- Uznemiren sam kada pogledam ponovo šta se desilo. Ne mogu zamisliti šta su ljudi osjećali dok su me gledali u tih posljednjih 100 metara - rekao je Tirnan komentatoru australskog "7news".

Inače, iako se Tirnan srušio pred ciljem zbog čega je izgubio dosta vremena, on je uspio ostvariti svoje najbolje vrijeme ove sezone (28:35.06).

Više o temi Olimpijske igre

NA VRH

Podijeli članak na