SKANDAL U TOKIJU

Bjeloruska atletičarka se sklonila u poljsku ambasadu i čeka rješenje problema

Cimanoskaja će zatražiti azil u Poljskoj, kazao je član lokalne bjeloruske zajednice u Tokiju, koji je s njom u kontaktu

Bjeloruskinja u poljskoj ambasadi. AFP

M. K.

2.8.2021

Bjeloruska atletičarka Kristina Cimanoskaja (Krystsina Tsimanouskaya) ušla je danas u poljsku ambasadu u Tokiju nakon što je, poslije jučerašnjeg odbijanja da se protiv vlastite volje ukrca na avion  za Bjelorusiju, noć provela pod nadzorom japanske policije u hotelu na aerodromu.

Cimanoskaja će zatražiti azil u Poljskoj, kazao je član lokalne bjeloruske zajednice u Tokiju, koji je s njom u kontaktu, prenio je Sportklub.hr.

Inače, Cimanoskaji je ponuđena humanitarna visa i slobodan nastavak sportske karijere u Poljskoj, ako to zatraži. 

Podsjetimo, sprinterica, koja je danas trebala nastupiti u atletskoj utrci na 200 metara, rekla je da joj je trener u nedjelju došao u sobu i zatražio da se spakuje te da "odlukom iz vrha" mora nazad u zemlju letom Turkish Airlinesa tokom dana. Razlog su, po njenim riječima, bile neke kritike koje je izrekla na račun trenera i vodstva reprezentacije.

Cimanoskaja je u zračnoj luci odbila ući u avion, te je zatražila pomoć japanske policije kazavši pri tom za Reuters da se "neće vratiti u Bjelorusiju".

Glasnogovornik Međunarodnog olimpijskog odbora (IOC) rekao je da će dužnosnici nastaviti razgovore sa Cimanoskajom te da je zatražen  izvještaj bjeloruskog olimpijskog odbora.

Japanska vlada objavila je da će Bjeloruskinja biti na sigurnom dok organizatori i Međunarodni olimpijski odbor ne provjere njezine namjere. Rečeno je i to da je IOC poduzeo neke mjere protiv bjeloruskog olimpijskog odbora još uoči Igara, slijedeći proteste širom Bjelorusije protiv predsjednika Aleksandra Lukašenka, kojeg mnogi smatraju diktatorom.

Bjeloruskoj atletičarki vizu su do sada ponudile Češka i Poljska, a francuski ministar za evropska pitanja kazao je da bi Francuskoj bila čast ako bi joj Evropa odobrila politički azil.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.