OLIMPIJSKE IGRE

Tuka nakon finala: Potajno sam se nadao da mogu usrećiti sve moje Bosance i Hercegovce

Naš atletičar okončao finalnu utrku na Olimpijskim igrama na 6. mjestu

Tuka: Svejedno nisam razočaran. ARHIV

E. Ćosić

4.8.2021

U velikom olimpijskom finalu discipline na 800 metara, bh. atletičar Amel Tuka je osvojio šesto mjesto ostvarivši vrijeme 1:45.98. Vjerovatno bi rezultat bio bolji da naš atletičar nije dobio udarac od francuskog takmičara Gabrijela Tulua. 

Amel je tako obnovio povredu noge zbog koje je napustio stazu u kolicima, a kasnije je stigla informacija da, srećom, nije riječ o težoj povredi.


- Vjerovao sam i nadao se da mogu usrećiti sebe, svoju porodicu i sve moje Bosance i Hercegovce, ali to se nažalost ovaj put nije desilo. Međutim, ako uzmemo u obzir da sam u Tokio stigao povrijeđen, sa upalom na desnom stopalu nakon mitinga u Štokolmu, Monte Karlu te Londonu, ne smijem i nisam razočaran šestim mjestom. Sretan sam što sam uopšte nastupio i još sretniji što sam izborio finale i predstavio svoju zemlju na najvećem takmičenju na planeti! Ispunio sam svoj cilj plasmanom u finale u izuzetno jakoj konkurenciji. Finale je lutrija i što moj trener kaže, svi smo mogli osvojiti medalju! Šest - sedam atletičara je bilo blizu i odlučivale su nijanse. Svi su mislili da ce Rotić (Ferguson Cheruiyot Rotich) biti zlatni, a na kraju je bio Korir (Emmanuel Kipkurui Korir), što samo pokazuje koliko je bila nepredvidiva - poručio je Tuka, te se osvrnuo na svoju povredu:

Što se tiče povrede, dobio sam jak udarac u kvadriceps desne noge i to direktno ekserima gdje sam odmah osjetio jaku bol. Svi smo bili u gužvi i taj udarac me odmah izbacio iz ritma trke i izgubio sam svoj korak! Bez obzira na to, ne mogu ništa promijeniti, već samo podići glavu i krenuti dalje, jer još mnogo trka je ispred mene! Ne postoji pad poslije kojeg nisam ustao i nastavio dalje! Kroz mene teče krv Bosanska i nikad me niko neće vidjeti kako odustajem, borim se do samog kraja. Večeras sam bio spreman ostati i bez noge samo da završim trku i ponosno prođem kroz cilj! Hvala vam od srca na svim porukama podrške, na svemu što posljednjih dana gledam, slušam i čitam. Mnogo mi to znači i daje mi snagu da iz svakog iskušenja, izađem još jači. Voli vas Amel Tuka.





Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.