OLIMPIJSKE IGRE

Grčki vaterpolisti osigurali historijsku medalju, za zlato protiv Srbije

Poznati finalisti

Veliko slavlje vaterpolista Grčke. AGENCIJE

A. V.

6.8.2021

U finalu olimpijskog turnira vaterpolista u Tokiju igrat će branitelj naslova Srbija i Grčka.

Grčka je u prvom polufinalu svladala aktuelnog evropskog prvaka Mađarsku sa 9-6 (2-1, 1-1, 2-2, 4-2), dok je potom Srbija nadigrala dosada stopostotnu Španiju sa 10-9 (2-0, 2-5, 1-2, 5-2).

Grčka je do šeste pobjede u sedmom nastupu u Tokiju stigla na svoj standardni način, sjajnom igrom u obrani, dok je u napadu vrhunski raspoložen bio Stilijanos Argiropulos (Stylianos Argyropoulos) s četiri pogotka. U sastavu Mađarske jedini dvostruki strijelac bio je Kristijan Menherc (Krisztian Manhercz). Bio je ovo drugi međusobni dvoboj Grka i Mađara u Tokiju i druga pobjeda Grka, u 1. kolu takmičenja po grupama bilo je 10-9. Pobjedom protiv Mađarske Grčka je ostvarila najveći uspjeh u svojoj historiji osiguravši prvu olimpijsku vaterpolsku medalju. Dosada joj je najveći uspjeh bilo četvrto mjesto iz Atine 2004. Mađarska je s devet zlata najuspješnija vaterpolska nacija na OI, no posljednji naslov osvojila je u Pekingu 2008., a to joj je bila i posljednja medalja dosada, prenosi Hina.

Branitelj naslova iz Rio de Žaneira otprije pet godina Srbija do pobjee protiv Španije stigla je preokretom u samoj završnici. Tahul (Tahull) je golom s igračem više doveo Španiju u vodstvo 9-8 dvije minute prije kraja. U sljedećem napadu i Srbija je dobila igrača više u bazenu što je za poravnanje na 9-9 iskoristio Mandić da bi nakon neuspješnog pokušaja Granadosa Filipović doveo Srbiju u prednost 10-9 26 sekundi prije kraja. U posljednjem napadu na utakmici Larumbe je napravio prekršaj u napadu.

Dušan Mandić postigao je tri gola za Srbiju, po dva su dodali Strahinja Rašović i Filip Filipović, dok su Alberto Munariz (Munarriz), Rožer Tahul (Roger Tahull) i Blai Malarah (Mallarach) bili dvostruki strijelci za Srbiju.

Srbija će tako nastaviti niz osvajanja medalja na OI, 2008. u Pekingu i 2012. u Londonu je bila bronzana, a 2016. u Riju zlatna.

Španija ima dvije medalje s OI, zlato iz Atlante 1996. i srebro iz Barcelone 1992.

Finale je na programu u nedjelju od 9.30 sati, dok će Mađarska i Španija igrati za bronzu od 6.40 sati.

U nedjelju će igrati i Hrvatska i to od 4.00 sata protiv SAD-a za peto mjesto.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.