SAOPĆENJE OK BIH

Doviđenja Tokio, dobar dan Pariz

U svim evropskim zemljama, Olimpijske igre su projekat države, a ne nebudžetskog udružena građana

E. Ćosić

OK BiH: U Parizu napadamo medalje

Foto: FACEBOOK


Za Bosnu i Hercegovinu, upravo završene Igre u Tokiju će ostati upamćene kao rezultatski najuspješnije. Naši olimpijci koji su ostvarili A olimpijske norme su ispunili očekivanja i zauzeli visoka mjesta u okviru svojih takmičenja.

- Nedžad Husić, sa osvojenim 5. mjestom u tekvandou, nadmašio je najbolji rezultat strijelca Nedžada Fazlije iz Sidneja 2000. godine. Amel Tuka je nakon „lavovske borbe“ i povrede u finalnoj atletskoj utrci na 800m zauzeo izvrsno 6. mjesto. Larisa Cerić je ostvarila jednu pobjedu i jedan poraz što je bilo dovoljno za 9. mjesto u džudou. Mesud Pezer je u finalu bacanja kugle zauzeo odlično 11. mjesto. Ne treba zaboraviti ni plasman petnaestogodišnje Lane Pudar koja je osvojila 19. mjesto u plivanju (100m delfin) te joj je nedostajalo 28 stotinki da se plasira u polufinale Olimpijskih igara u ovoj disciplini.

Na Igre su se plasirala i dva takmičara „na poziv i re-alokaciju kvota“. Plivač Emir Muratović je u disciplini 50m kraul osvojio 42.mjesto a na 100m kraul 45. mjesto, dok je Tatjana Đekanović, u streljačkoj disciplini 10m vazdušna puška, osvojila 47. mjesto.

Predsjedništvo Olimpijskog komiteta Bosne i Hercegovine smatra da su ovo bile najuspješnije Igre jer smo imali četiri neposredne prilike da se okitimo olimpijskim odličjem. Nedžad Husić se dva puta borio za medalju dok su tu priliku imali i atletičari Amel Tuka i Mesud Pezer po jedan put. Ohrabruje rezultat i mlade i nadarene Lane Pudar - navode iz OK BiH, te se osvrću na ostvarene projekte u proteklom periodu.

Obezbjeđivanje sredstava

- Olimpijski komitet BiH se za Tokio 2020 pripremao pet godina. U ovom periodu OK BiH je realizirao stotine projekata među kojima su i kapitalni projekti EYOF 2019 i obnova zgrade Olimpijskog muzeja. U sportski sistem BiH na godišnjem nivou, OK BiH je „ubrizgavao“ cca 1,5 miliona KM. 94% ovih sredstava OK BiH je obezbjedio vlastitim projektnim aktivnostima, a samo 6% je dobio putem granta od nadležnih ministarstava.

U istom periodu OK BiH je obezbjedio 14 stipendija za potencijalne olimpijske kandidate i „program plus“ za pretendente na osvajanje olimpijske medalje u ukupnoj visini od 831.000 KM. Dodamo li na ovu podršku troškove avio prevoza, svečane i ceremonijalne opreme, testova i slično, dolazimo do brojke od milion maraka obezbjeđenih i utrošenih za projekat OI Tokio. To je veliki podvig za Udruženje građana i nebudžetski Olimpijski komitet Bosne i Hercegovine koji nije nadležan za finansiranje sporta.

OK BiH je već posvećen Olimpijskim igrama u Parizu 2024. Završili smo jednogodišnji projekat „prepoznavanja mladih olimpijskih nada“ iz kojeg su se izdvojila tri imena: Lana Pudar, Jovan Lekić i Ada Avdagić, koje ćemo podržati interventno sa po 4.000 dolara. Nastavit ćemo u istom obimu i tempu da kroz trogodišnje stipendije podržavamo najbolje sportiste koji svojim rezultatima to zaslužuju i koji pretenduju da se kvalifikuju i ostvare visok plasman na OI Pariz 2024. Nastavit ćemo i sa „Programom plus“ za najbolje od najboljih. Nastavit ćemo i sa traganjem za mladim i talentovanim sportistima te im omogućiti sve neophodne uvjete kako ne bi odlazili u druge države i nastupali za njih. OK BiH će nastaviti ispunjavati svoju misiju stoprocentno kao kredibilna i transparentna institucija koja ima samo osam uposlenih i volontere u Predsjedništvu, Izvršnom odboru i Komisijama - piše u saopćenju OK BiH koji, kako je navedeno, nema podršku države.

Usamljeni na "Olimpijskom putu"

- Nažalost, u ovom procesu se osjećamo usamljeni i voljeli bismo da imamo više partnera na našem „Olimpijskom putu“. U svakoj evropskoj državi, Olimpijske igre i nacionalni olimpijski tim je projekat države u kome Predsjednik države ispraća i dočekuje sportiste, a ministarstva nadležna za sport se nadmeću u obezbjeđenju sredstava za ostvarenje vrhunskih rezultata. Izuzev malo svijetlih primjera, to nije slučaj u Bosni i Hercegovini. Očekujemo konkretnu i značajnu podršku Vijeća ministara BiH, svih ministarstava nadležnih za sport na našem zajedničkom putu ka Olimpijskim igrama Pariz 2024. Olimpijska medalja će sigurno doći u Bosnu i Hercegovinu prije ili kasnije, ali bi nam bilo draže, a i mnogo lakše, da ona bude plod jakog sportskog sistema i timskog rada, što predstavlja jednu od temeljnih Olimpijskih vrijednosti.

Na kraju, Olimpijski komitet se želi zahvaliti svima koji su podržali projekat Tokio 2020, posebno našim sportistima, njihovim roditeljima i porodicama, sportskim savezima Bosne i Hercegovine i našim sponzorima - naveli su u saopćenju iz Olimpijskog komiteta BiH. 

Delegacija OK BiH koja je učestvovala na OI Tokio 2020:

Atletika: Amel Tuka, 800m, Đovani Gidini (Giovanni Ghidini), trener, Mesud Pezer, bacanje kugle, Mehmed Skender, trener

Tekvando: Nedžad Husić, -68kg, Haris Husić, trener

Džudo: Larisa Cerić, +78kg, Arijana Jaha, trener

Plivanje: Lana Pudar, 100m delfin, Alena Ćemalović, trener, Damir Đedović, chaperone, Emir Muratović, 50m i 100m kraul

Streljaštvo: Tatjana Đekanović, vazdušna puška 10m, Neven Rašić, trener

Šef misije: dr sci. Said Fazlagić

Fizioterapeut: Nedim Ćatibović

Više o temi Olimpijski komitet BiH

NA VRH

Podijeli članak na