SUMNJA SE U DOPING

Britancima prijeti diskvalifikacija i gubitak medalja

Ako je član štafete bio pozitivan na nedopušteno sredstvo, brišu se svi rezultati, a štafeta biva diskvalificirana

Britancima prijeti oduzimanje srebra. AFP

M. K.

13.8.2021

Britanski sprinter Si Džej Udžah (C.J. Ujah), koji je bio dio britanske štafete 4x100m koja je osvojila srebrnu medalju na Olimpijskim igrama u Tokiju, suspendovan je zbog pozitivnog uzorka na antidopinškom testiranju, što bi Britance moglo stajati diskvalifikacije i gubitka medalja, prenio je N1.

U uzorku 27-godišnjeg Udžaha pronađeni su tragovi ostarina, objavila je Atletska jedinica za integritet.

Enobosarm ili Ostarin je anabolički agent i ima slične karakteristike anaboličkim steroidima. Udžah je trčao prvu izmjenu britanske štafete koja je u olimpijskom finalu vodila sve do par centimetara prije cilja, kad je Italijan Filipo Totu (Filippo Tortu) prestigao Nejtanela Mičel- Blejka (Nethaneela Mitchell-Blake).

Prema antidopinškom pravilniku Svjetske atletike, ako je član štafete bio pozitivan na nedopušteno sredstvo, brišu se svi rezultati, a štafeta biva diskvalificirana.

Udžah može tražiti testiranje B uzorka, a ako i taj bude pozitivan, onda se slučaj prebacuje Antidopinškom odjelu Suda za sportsku arbitražu. U slučaju da Britanci budu diskvalifikovani Kanađani će biti proglašeni olimpijskim viceprvacima, a kineska štafeta, koja je u Tokiju bila četvrta, dobit će bonzane medalje.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.