ATLETIKA

Tuka: Nekada stvari ne idu kako mi želimo

Sam plasman na OI je velika stvar, kazao Tuka

A. V.

Tuka: Ne mogu biti nezadovoljan

Foto: ARHIV


Naš najbolji atletičar Amel Tuka je na današnjoj pres-konferenciji govorio o nedavno održanim Olimpijskim igrama u Tokiju, gdje je u utrci na 800 metara osvojio šesto mjesto.

- U Tokiju smo ostvarili historijske rezultate. Vidjeli ste o kakvom se takmičenju i kakvoj konkurenciji se radi. Današnji sport je izuzetno razvijen i sve sportske grane su napredovale. Jako je teško izboriti normu i doći na OI. Sam plasman na Igre je velika stvar. Ali, mi se nismo samo time zadovoljavali, jer smo težili što boljem rezultatu. Plasirali smo se u historijsko finala, a to je bio cilj svima nama - rekao je Tuka i nastavio:

- Naš put je bio težak i što se mene tiče ne mogu biti nezadovoljan. Nažalost, nekada stvari ne idu kako mi želimo (povreda tokom finalne trke). Ja sam to odmah prihvatio i nastavio dalje. Očekuju me dvije utrke Dijamantne lige u Lozani i Parizu 26. i 28. avgusta i očekujem plasman u finale. Nastavio sam i sa terapijama (povreda stopala). Kao što je rekao moj trener da je bilo drugačije vratio bih se sa medaljom oko vrata. Bio bih najsretniji kada bi nas u Parizu bilo mnogo više na OI, a svi se moramo truditi i raditi kako bismo osvojili i prvu olimpijsku medalju - tvrdi Tuka.

Komentraisao je i odluku organizatora da Nijela Amosa, koji je pao u polufinalu, puste u finale utrke na 800 metara.

- Postoje uvijek dvije strane. Gledajući da je došao s najboljim rezultatom na svijetu, logično je bilo da će ga pustiti u finale. S druge strane gledajući na ostale takmičenje, možda i nije korektno. Konkretno protiv mene i Rotiča (Rotich) nije imao nikakve šanse - kazao je Tuka.

NA VRH

Podijeli članak na