EVROPSKO PRVENSTVO

Edina Begić iz Beograda za "Avaz": Pokazat ćemo da imamo kvalitet

Upitan nastup naše najbolje reprezentativke i u drugoj utakmici

Edina Begić. Arhiva

Piše: E. BIJEDIĆ

21.8.2021

Ženska odbojkaška reprezentacija Bosne i Hercegovine je na otvaranju Evropskog prvenstva upisala očekivan poraz od domaćina, selekcije Srbije rezultatom 3:0 (25:11, 25:18, 25:14). Bio je to debitantski nastup našeg „A“ tima, a djevojke su na startu, ipak, igrale protiv osvajača posljednja dva EP te reprezentacije koja je nedavno uzela bronzu na Olimpijskim igrama u Tokiju.


Igrale u grču

Usto, Srbija je i domaćin grupe „A“ u Beogradu.

- Moram reći da je organizacija ovdje na vrhunskom nivou, od ceremonije otvaranja do utakmice i stvarno je predivan osjećaj biti dio toga - rekla je kapitenka „Zmajica“ Edina Begić i dodala:

Za nas je jedno veliko iskustvo igrati protiv reprezentacije Srbije. Bila nam je velika čast i bile smo u grču, što je normalno. Mislim da smo pokazale da imamo kvalitet, ali i dosta padova u igri koji se ne smiju dešavati u određenim dijelovima utakmice. Vjerujem da ćemo u sljedećim utakmicama malo smanjiti te padove. Međutim, igrale smo protiv ekipe koja je osvojila bronzu na Olimpijskim igrama, vidi se da su jače i kompletnije, da imaju iskustvo na najvišem nivou. Taj rezultat je takav iz tog razloga.

Nažalost, ona, kao naša najbolja igračica, nije mogla nastupiti u ovom meču zbog povrede kvadricepsa koju vuče od priprema na Ilidži. U posljednje vrijeme su u našem taboru sve radili da je saniraju, međutim, njeni nastupi su još upitni.

- U ovom trenutku ne mogu reći šta će biti, čekam novi pregled. Imala sam pregled uoči utakmice sa Srbijom i sve je bilo uredu, međutim, na jutarnjem treningu pred utakmicu me opet zabolio taj kvadriceps - otkriva Edina.

Ostale igračice su spremne za drugi susret prvenstva, protiv Azerbejdžana u subotu (18 sati). Pobjeda otvara šansu za plasman u osminu finala.


Ženska odbojkaška reprezentacija Bosne i Hercegovine. Agencije

Pozitivna priča

- Sve djevojke vjeruju u tim i struku da možemo izvući pozitivnu priču iz utakmice s Azerbejdžanom - govori Begić.

Naše djevojke su dva puta na Ilidži savladale Azerbejdžan u pripremnim utakmicama, koje su se igrale u četiri seta (4:0, 3:1).

- Ekipa Azerbejdžana nije došla u najjačem sastavu. Igrale smo dvije prijateljske utakmice koje su otišle u našu korist, ali, naravno, na takmičenju to bude drugačije. Vjerujem da će i one više zapeti na toj utakmici, tako da i mi moramo dati najbolje od sebe. Ta utakmica nam je veoma bitna, kao i ona protiv Francuske. Nadam se da ćemo taj naš kvalitet, koji posjedujemo, pokazati na prvoj utakmici koja nam je veoma bitna - zaključila je Edina Begić.

Teško gledati sa strane

Edina Begić je bila ključna u igrama koje su donijele plasman BiH na EP, kao i MVP turnira Srebrene lige, koju su djevojke osvojile ovoga ljeta.

- Trebam biti pozitivna o pitanju nastupa, nadam se da će biti dobro, ali trenutno ne znam šta će biti. Teško je gledati utakmice sa strane, jer je EP nešto što želim igrati. Na kvalifikacijama sam se potrudila, i uprkos povredama koje su se dešavale, da igram i pomognem ekipi. Nadam se da ću i sad imati priliku igrati i biti uz ekipu, kao što sam i do sada - izjavila je Edina.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.