VELIKA NADA BH. RUKOMETA

Edin Klis, novi rukometaš Zagreba, za "Avaz": Jedva čekam utakmice Lige prvaka

Najvažnije mi je da se što prije uklopim u sistem, kaže talentirani igrač

Klis: Velika nada bh. rukometa. ARHIV

Piše: Emir Ćosić

30.8.2021

Talentirani mladi rukometaš i velika nada Bosne i Hercegovine Edin Klis ovog ljeta je napravio sjajan transfer. Odlični lijevi bek, u kojem mnogi vide nasljednika Nikole Prce u dresu državnog tima, ima pravi top u desnoj ruci, a to će naredne sezone demonstrirati u dresu RK PPD Zagreb.

Dva trofeja

Nakon jedne uspješne sezone u Slobodi, s kojom je osvojio dva trofeja Kupa u samo deset mjeseci, skrasio se u velikanu hrvatskog i evropskog rukometa. Rođen je u Zavidovićima, gradu rukometa, pa je njegov put u startu bio određen u pravcu rukometne karijere. Bio je i u Iskri iz Bugojna, a onda je stigao u Slobodu.

- Rođen sam u gradu rukometa, te sam već u ranom djetinjstvu počeo trenirati isti sport. U Slobodi sam bio jednu sezonu, stekao mnoga prijateljstva i nadam se dovoljno „očvrsnuo“ za neku jaču ligu. Zagreb mi je bila vrlo primamljiva opcija, te sam odlučio da ću tu nastaviti svoju karijeru. Dočekan sam veoma lijepo, profesionalan klub s profesionalnim i dobrim momcima. Očekujem jednu uzbudljivu sezonu s velikim brojem utakmica u kojima ću pokušati da pokažem svoj potencijal i umijeće - poručio je Klis na početku razgovora za „Avaz“.

Sjajni rukometaš je sa Slobodom osvojio dva trofeja Kupa BiH u razmaku od svega deset mjeseci.

Brži napredak

- Da, dva Kupa osvojena za deset mjeseci, zvuči pomalo nerealno… Posložila se dobra ekipa, spoj mladih igrača željnih dokazivanja i onih iskusnijih koji su nas vodili ka uspjehu. Super momci i super sezona za koju sumnjam da će se ikad ponoviti u Tuzli - govori Klis kojeg će u Zagrebu trenirati ujedno i selektor bh. reprezentacije Ivica Obrvan.

- Saradnju s novim trenerom i selektorom više vidim kao priliku za brži i veći napredak, a kada igrač pruža dobre partije, za njega se čuje i na drugom kraju svijeta.

Sa Zagrebom će igrati i Ligu prvaka. Popularni „Plinari“ su u grupi s Kilom, Monpeljeom, Pik Segedom, Vardarom... Klis tvrdi da nema pritiska, štaviše, jedva čeka zaigrati protiv najboljih ekipa svijeta.

- Pa da, igrat ćemo s najboljim rukometnim ekipama svijeta i naravno da jedva čekam dolazak svih tih utakmica. Najvažnije mi je da se što prije uklopim u sistem i da pomognem ekipi na bilo koji mogući način - rekao je Klis.

Dobar otpor

Naša selekcija je u grupi zajedno sa Španijom, Švedskom i Češkom. Teška grupa u kojoj „Zmajevi“ neće mahati bijelom zastavom.

- Nadam se da ćemo pružiti dobar otpor svima i da ćemo namučiti sve reprezentacije u našoj grupi. Teško je davati bilo kakvu procjenu jer i sami znamo da svako Evropsko prvenstvo donese mnogo iznenađenja - poručio je Klis.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.