EVROPSKO PRVENSTVO

Mostar okupio više od stotinu takmičara u bodibildingu i fitnesu

Ovo je prvi put da se jedno ovakvo takmičenja održava kod nas, a na to smo se odlučili jer u zadnje vrijeme nijedan sport nema efikasnost bez bodibildinga i fitnesa, rekao je Amel Bajgorić

Ovakvi događaji su najbolji promotori Mostara i BiH. FENA

FENA

4.9.2021

Mostar je danas domaćin jednog od najvećih sportskih događaja u Bosni i Hercegovini u ovoj godini - Evropskog prvenstva u bodibildingu i fitnesu.


Sport budućnosti

U Sportsko rekreativni centar "Midhat Hujdur Hujka" došlo je više od stotinu takmičara iz regije, te Rumunije, Mađarske, Poljske, Slovačke, Italija, Moldavije i Izraela. No, mnogi od njih nisu nažalost stigli zbog epidemioloških mjera i poznatih problema s prelaskom granica. Poslije Svjetskog prvenstva koje je najjače i takmičenja "Mister univerzum", Evropsko prvenstvo je odmah iza ta dva događaja. 

- Ovo je prvi put da se jedno ovakvo takmičenja održava kod nas, a na to smo se odlučili jer u zadnje vrijeme nijedan sport nema efikasnost bez bodibildinga i fitnesa. Stoga smo odlučili na ovaj korak, kako bi i u BiH uveli nešto novije i kako bi ove vrste sportova uvezali s drugim sportovima - rekao je direktora organizacije Evropskog prvenstva Amel Bajgorić.

On je poručio kako su ovakvi pozitivni događaji najbolji promotori Mostara i cijele države BiH. Jedan od glavnih razloga zašto je Mostar dobio domaćinstvo ovog velikog sportskog događaja je mostarska bodibuilderica Elma Škaljić, koja se prošle godine okitila naslovom svjetske prvakinje. Po njenim riječima, radi se o evropskom prvenstvu - amaterskom i pro-amaterskom u prvom dijelu takmičenja, a u drugom dijelu, koji je iza 16 sati, nastupaju profesionalci.

- Bodibilding i fitnes su u porastu i može se slobodno reći da je to sport budućnosti, jer praktično svaki drugi sport je vezan uz teretanu i bodibilding - kazala je Škaljić.


Branko Đurđev osvojio prvo mjesto

Branko Đurđev, takmičar iz Srbije, koji se takmičio u kategoriji "Mister Physique", osvojio je prvo mjesto. Zadovoljan je i ponosan na osvojenom rezultatu. Kaže da se tokom cijele godine priprema za nastup, te da je dosad učestvovao na 40. takmičenja ovakvog tipa.

Uz IBFF Evropskog prvenstva, događaj su podržali Grad Mostar, Sportski savez Grada, te Ministarstvo obrazovanja, znanosti kulture i sporta i drugi.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.